- Reklama -

Příběh tří výměn Jiřího Sekáče

- Reklama -

Do NHL přišel Jiří Sekáč před půldruhým rokem, ale i v tak krátké době už třikrát absolvoval stěhování do jiného klubu. Naposledy v sobotu. Chicago si zapsáním českého útočníka na waiver list uvolnilo prostor pro přivedení hokejistů zvučnějších jmen a po kladenském rodákovi sáhla Arizona.
Trenér Kojotů po včerejším utkání s Philadelphií přiznal, že toho o svém novém svěřenci moc neví a bude si muset jeho hru nastudovat. Sekáč se z Chicaga přesunul do Pittsburghu, kde absolvuje se zbytkem týmu trénink před zítřejším zápasem s Tučňáky. Účast 23letého Čecha v utkání bude odvislá i od toho, zda před pondělní uzávěrkou přestupů neopustí tým některý z útočníků, vzhledem ke končící smlouvě se spekuluje o Mikkelu Boedkerovi.
Když Sekáč do NHL vstupoval, jeho první zaměstnavatel o něm měl větší přehled. Určitě musel, vždyť Montreal někdejšímu členovi pražských klubů Sparta a Lev předložil smlouvu jako nedraftovanému volnému hráči. Za Canadiens nastoupil Sekáč k 50 utkáním, v nichž zaznamenal šestnáct bodů, než ho téměř přesně před rokem vyměnili do Anaheimu za Devantea Smith-Pellyho.
„Zjistil jsem to ráno, když jsem se probudil a měl několik zmeškaných rozhovorů od našeho generálního  manažera. Samozřejmě jsem mu hned zavolal nazpátek a on mi sdělil tu novinu. Po probuzení jsem byl trochu v šoku a nevěděl, co říct, ale teď už jsem v Kalifornii a těším se, co bude dál,“ komentoval to tehdy.
Dál bylo to, že Sekáč dostal ve zbytku sezóny příležitost v 19 utkáních a v novém ročníku nastoupil za Kačery 22krát. O větší porci zápasů ho připravilo zranění v dolní části těla. Když ho před měsícem poslali do Chicaga za Ryana Garbutta, hovořilo se o restartu kariéry, i když bylo jasné, že vzhledem k nabité soupisce Jestřábů jde spíše o diplomatická slova. Nastoupil šestkrát, v každém utkání v průměru na deset minut, a zaznamenal jednu asistenci.
„Loni jsem měl přítelkyni, letos to pro mě bylo složitější,“ popsal nedávné stěhování v rozhovoru pro ESPN. „Musel jsem se o všechno postarat sám – vrátit se do Anaheimu, sbalit všechny věci a podobně. Věnoval jsem tomu pauzu při All-Star Game. Když jste svobodný, je to v něčem složitější, ale na druhou stranu to není tak tvrdé, jako být vyměněn, když  máte děti. Musíte řešit změnu školy apod.“
„Lidé přicházejí a odcházejí. Všichni vědí, že jsme profesionálové, že se s tím smíříme a nebudeme bojovat nebo brečet. Tak to prostě je, nic s tím nenaděláte,“ říká smířeně Jiří Sekáč.
Foto: Lisa Gansky

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -