- Reklama -

Pro Kojoty je Hanzal nepostradatelný, jenže možná bude zase chybět

- Reklama -

Devět startů, deset asistencí. Jen ve dvou zápasech zatím vyšel Martin Hanzal naprázdno. Včera proti Torontu zvládl útočník Arizony bodovat, přestože strávil  na ledě jen necelých šest minut čistého času.
„Je to urostlý a silný centr, který může nastupovat proti nejlepším hráčům soupeře a být stabilizačním prvkem naší sestavy,“ hodnotí svého svěřence trenér Dave Tippett. „Je jedním z nutných komponentů, pokud chcete postavit dobrý tým. V posledních letech vynechal některé zápasy a jeho absence jen zdůraznila skutečnost, jaký vliv má na hru našeho mužstva. Tým vypadal úplně jinak.“


Bude vás zajímat:


S neúčastí píseckého rodáka se možná budou muset Kojoti vyrovnat i v nejbližších dnech. Hanzal z utkání s Torontem odstoupil po první třetině kvůli nespecifikovanému zranění v dolní části těla a jeho způsobilost pro dnešní duel s Bostonem je zatím ve hvězdách.
Loni odehrál českobudějovický odchovanec pouze 37 zápasů, o rok dříve 65. Ani zkrácenou sezónu neabsolvoval celou. Během svého působení u Coyotes, kteří ho v roce 2005 draftovali ze sedmnáctého místa, si pouze v úvodních třech sezónách připsal víc než sedmdesát startů.
„Posledních pár let mě trápily bolesti v dolní části páteře. Teď se cítím skvěle a doufám, že mi to nějakou dobu vydrží,“ hlásil optimisticky jen pár hodin před pondělním střetnutím s Maple Leafs.
Všichni v klubu věřili v totéž. Hanzal je pro ně totiž skoro nepostradatelným elementem, jak pro svoji roli učitele mladších spoluhráčů, tak kvůli práci, kterou odvádí (nejen) při vhazováních.
„Lidé zvenčí nikdy nedokázali pořádně docenit, jak je dobrý,“ diví se kapitán Arizony Shane Doan. „Podívejte se na naši divizi. Máme tam za soupeře Joe Thorntona, Anžeho Kopitara, Ryana Getzlafa, všechno urostlé centry. Je obrovský rozdíl, když proti nim můžeme postavit chlapa jako Marty. Loni jsme o něho přišli a to byl zřejmě začátek našeho konce. Je asi naším nejdůležitějším útočníkem.“
„Staví se na důležitá vhazování, stojí před brankou při přesilovkách, svými výbornými přihrávkami připravuje šance pro ostatní. Nehraje se proti němu snadno a já obdivuju způsob, jakým hraje,“ dodává Doan.
Pochvala nezůstane neopětována. Jako je dnes Hanzal vzorem pro mladší spoluhráče, aktuálně pro kolegy z útoku Tobiase Riedera a Anthonyho Duclaira, pozoroval český forvard v minulosti s obdivem právě Doana.
„Vzpomínám, že když jsem byl mladý, Shane mi hodně pomáhal. Já jsem teď v podobné situaci s těmihle kluky. Nejdůležitější věc, kterou se jim snažím vštípit, je, aby nechali každý večer na ledě všechno. To dělají velcí hokejisté. Pokud jimi chtějí být, musí se pokaždé vydat ze všech sil,“ nabádá arizonské mladíky Martin Hanzal.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -