- Reklama -

První místo a k tomu nový klubový rekord. Predátoři se vysmívají předsezónním prognózám

- Reklama -

Nashville jako nejlepší tým NHL? Loni dobrý vtip, letos realita. Predátorům narostly přes léto pořádně ostré tesáky a svými výkony nepřestávají překvapovat jak hokejové fanoušky, tak především své soupeře v NHL. Se 60 body se tyčí na vrcholu ligové tabulky a mají výborné nakročeno k tomu, aby prolétli základní částí v klubovém rekordu.
Minimálně za první polovinu letošní sezóny už stačili vylepšit své historické maximum. V počtu získaných bodů a vyhraných zápasů (28) na tom po 42 odehraných zápasech ještě nikdy nebyli tak dobře. Přitom americký klub se v minulých dvou sezónách vůbec neprobojoval do play off.


A co stojí za úspěchem Predátorů? Není toho zrovna málo. Nejlepší defenzíva ligy (93 inkasovaných branek), nejlepší výsledky na domácím ledě (16 výher v 19 zápasech), skvělé výkony brankáře Pekky Rinneho (nejlepší gólman NHL v počtu odchytaných výher a úspěšnosti zákroků), Filip Forsberg coby nejproduktivnější nováček soutěže, znovuzrozený Mike Ribeiro, dvojka Shea Weber a Roman Josi, kteří tvoří dost možná nejlepší obranný pár v současném hokejovém světě.
V záplavě všech těch superlativů bychom ale neměli opomenout postavu kouče Petera Lavioletta, který ve své premiérové sezóně na střídačce Predátorů dokazuje hotové divy. Ačkoliv sám skromně poznamenává, že za skvělými výkony jeho týmu stojí především samotní hráči.
„Mám nesmírnou radost z toho, jak hráči přistupují ke své práci, a s jakým nasazením a pílí dokáží překonávat překážky. A to už od prvního dne, kdy jsem je začal trénovat. To je základ každého úspěšného mužstva. Zatím si vedou opravdu výborně. Oni sami nesou zásluhy na tom, že jsme momentálně na čele soutěže.“
Velmi důležitým stavebním kamenem amerického klubu je brankář Pekka Rinne. Zdravotní problémy mu loni dovolily jen 24 startů, ale letos je zpátky v plné polní a dává vzpomenout na své výkony z let 2011 a 2012, kdy byl dvakrát po sobě nominován mezi tři finalisty na Vezinovu trofej.


Nicméně rodák z Kempele si uvědomuje, že výborné výsledky Predátorů zároveň zvyšují motivaci jejich soupeřů „Musíme si uvědomit, že ostatní mužstva nás teď budou brát jako tu nejvyšší metu. Každý tým, proti kterému budeme hrát, se bude proti nám chtít vytáhnout. Na to se musíme připravit.“
Abychom jenom slepě nechválili, je třeba zmínit i slabé stránky, se kterými se mužstvo Nashvillu snaží vypořádat. Jde především o speciální formace. Predátoři mají šestou nejhorší přesilovku v soutěži, ve hře v početní nevýhodě patří k ligovému průměru. Na těchto faktorech musí Peter Laviolette a jeho trenérský tým ještě zapracovat, především pokud budou chtít uspět i v play off, kam má Nashville rázně nakročeno.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -