- Reklama -

Quebec, Vegas, Seattle, Toronto? Bettman zvěsti o expanzi tvrdošíjně odmítá

- Reklama -

V posledních týdnech se opět množí spekulace o tom, že se chystá rozšíření NHL. Liga tuto informaci ovšem ústy svého komisaře Garyho Bettmana popírá. Ten vehementně odmítá tvrzení, že by se National Hockey League v tuto chvíli seriózně zabývala myšlenkami na expanzi.
Bettman nicméně uvedl, že případní noví majitelé by si za tuhle velkou zábavu museli pořádně připlatit. Sports Business News minulý týden na Twitteru zveřejnili informaci, že se liga chystá na rozšíření do Seattlu, Las Vegas a Quebec City, k tomu by měl ještě vzniknout druhý tým v oblasti Toronta (Markham, Hamilton nebo druhý tým v Air Canada Centre společně s Maple Leafs). To vše údajně do roku 2017.
Bettman tyhle zprávy komentoval slovy, že se jedná o holý nesmysl. Také nesouhlasí s částkou, která byla ve zprávě citována, a sice že by noví majitelé za klub zaplatili 350 milionů dolarů. Za čtyři nové týmy by tedy liga měla získat 1,4 miliardy, což je podle Bettmana málo. „Návrh, abychom prodali čtyři organizace za 1,4 miliardy, je příliš levný. Podhodnocuje naše kluby,“ řekl doslova.
Posledními dvěma týmy, které rozšířily mapu NHL, byly v roce 2000 Minnesota Wild a Columbus Blue Jackets. Vstupní poplatek tehdy činil 80 milionů dolarů. Od té doby však příjmy ligy prudce stouply.
Podle Bettmana liga v současné době neočekává expanzi ani stěhování některého z klubů. Ani žádný z týmů se podle komisaře do stěhování nehrne. Dokonce ani Florida, jejíž nový majitel je znepokojen situací ohledně nájmu haly.  „Nikdo se nestěhuje. A tyhle spekulace nejsou jen špatné, jsou také nefér vůči týmu a fanouškům,“ řekl Bettman. „Naše organizace nikdy nebyly zdravější. Pokud jde o ekonomické hledisko, naše liga na tom nikdy nebyla lépe.“
V Quebeku se staví nová hala, která by měla být otevřena na podzim příštího roku. Naděje na návrat slavné ligy do města tak začínají opět sílit. Nicméně Bettman optimismus krotí. „Nechceme vzbuzovat žádné naděje a očekávání. Nejsme v pozici, abychom expandovali,“ řekl. V roce 1994 místní Nordiques přesídlili do Denveru a od té doby fanoušci v Kanadě volají po návratu.
„Určitě nejsme v pozici, abychom expandovali na východ. Jsme velmi otevření a v případě, že spustíme proces expanze, svět se o tom dozví. Ale neočekáváme přesun žádného klubu ani rozšíření ligy. Máme v tom jasno od prvního dne, kdy jsme se dozvěděli o stavbě nové arény,“ dodal.
Spekulace ovšem neutichají. Zdroje z Vancouveru minulý týden uvedly, že dohoda s Las Vegas je „hotovou věcí“. Bettman potvrzuje, že zájem o klub NHL je z mnoha míst. Už v červnu na toto téma uvedl, že v případě mnoha kandidátů by Rada guvernérů NHL „mohla vyvolat proces expanze a vzít v úvahu všechny možnosti.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -