- Reklama -

Raději pomalejší hráče než rolby

- Reklama -

Byl to experiment, který nevyšel podle představ. Na stadiónech NHL od minulého víkendu nevyjíždějí před prodloužením na led rolby, ale znovu jen muži a ženy s ručním nářadím na úpravu ledu. Nové opatření, které v zámořské lize zavedli na začátku sezóny, vydrželo pouze šest týdnů.
„Byl to úplný zabiják atmosféry,“ nejde daleko pro ostřejší slova generální manažer Detroitu Ken Holland. „Trvalo strašně dlouho, než jsme se po skončení základní doby dostali znovu k hraní. Led budou znovu čistit lidé, potrvá to devadesát sekund až dvě minuty a můžeme jít znovu do akce.“
Prvotní myšlenka nebyla zase tak úplně špatná. Když se pravidlo zavádělo, počítalo se s tím, že po „suchém“ čištění rolbami bude ledový povrch kvalitnější, takže hokejisté budou mít v prodloužení kvalitnější podmínky a nedojte tak často na samostatné nájezdy.
V tomto ročníku sice skončilo v rozmezí 60. a 65. minuty o pár zápasů více než dříve, ale nejednalo se o nikterak výrazný statistický nárůst, takže NHL se vrací k původnímu harmonogramu úprav kluziště.
„Nefungovalo to,“ lakonicky shrne viceprezident NHL pro hokejové operace Colin Campbell. „Nebylo to dobré pro fanoušky, nebylo to dobré pro hráče. Zkoušeli jsme lepší led s tím, že v prodloužení se rozhodne víc zápasů, ale výsledky nejsou tak skvělé. Víc než co jiného nám vadí, že to zničilo atmosféru v závěru zápasů.“
Upravování ledu po základní hrací době trvalo pět až sedm minut, mnozí fanoušci v té době už definitivně opustili halu. „Hra je nejdůležitější a tahle pauza měla vliv na tok utkání,“ říká Lou Lamoriello z New Jersey.
NHL přesto bude hledat další způsoby, jak omezit počet zápasů, které musí rozhodnout až samostatné nájezdy. V nižší AHL už se testuje sedmiminutové prodloužení, jehož první tři minuty se hrají v „tradičním“ počtu čtyř mužů z každého týmu, ve zbylém čase už nastupují na obou stranách pouze trojice hokejistů.
„Předpokládám, že to bude součástí agendy na našem březnovém zasedání,“ sdělil při odchodu ze setkání generálních manažerů David Poile z Nashvillu. „Je to o tom, zda chcete vidět víc zápasů končit gólem nebo víc nájezdů. Chci vidět více zápasů AHL, než se rozhodnu, mít více dat a slyšet i názor svých kolegů. Ve dvou utkáních AHL, která jsem viděl, se mi hra tři na tři líbila.“
Foto/Photo by: Bryce Edwards

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -