- Reklama -

Radost v Columbusu. Trofeje z udílení cen si odnesli Tortorella, Bobrovskij a Foligno

- Reklama -

V play off to pro Columbus nedopadlo zrovna podle představ, základní část měli ale Blue Jackets vynikající. Potvrdilo to předávání cen, kde si Jack Adams Trophy pro nejlepšího trenéra sezóny odnesl John Tortorella a Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře obdržel Sergej Bobrovskij. Navíc King Clancy Trophy (za vůdčí schopnosti a humanitární činnost) a Mark Messier Award (pro vůdčí osobnost) získal Nick Foligno.
Pro devětapadesátiletého Tortorellu je to druhá cena pro trenéra sezóny v kariéře. Tu první získal s Tampou Bay v roce 2004. Stejný rok dovedl Blesky ke Stanley Cupu, kde finále porazili Calgary Flames. Columbus měl letos nejlepší sezónu od vstupu do NHL. Padesáti výhrami a 108 body si stanovil nové klubové rekordy. Potřetí v klubové historii se Blue Jackets dostali do play off.


Bude vás zajímat:


„Už jsem řekl, že jsem nadšený z práce pro tuhle organizaci. Doufám, že nás to posílí na příští sezónu. Měli jsme skvělý rok, ale brzo začne opět tvrdá práce. Je to opravdu dobře pro tuhle organizaci, za to jsem rád,“ řekl kouč, který dovedl v sezóně 2016-17 Blue Jackets k šestnácti výhrám v řadě.
Tortorella byl finalistou Jack Adams Trophy také v letech 2003 s Tampou Bay a 2012 s New York Rangers. Letos za sebou nechal poražené Mikea Babcocka, který byl nominovaný za výbornou sezónu s Torontem, a Todda McLellana, jenž pozvedl Edmonton Oilers. Toronto se dostal do play off poprvé od roku 2013, Edmonton dokonce poprvé od roku 2006.
Také Sergej Bobrovskij se neraduje z trofeje určené pro hráče na jeho postu poprvé. Podobně jako Tortorella už za sebou má jeden úspěšný rok, nejlepším brankářem byl vyhlášený taktéž ve zkrácené sezóně 2012-13. Letos porazil Bobrovskij Bradena Holtbyho a Careyho Price, kteří s ním byli nominováni do nejlepší trojky.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

„Poprvé si ani moc neuvědomujete, co se děje. Tentokrát jste starší, jste vyspělejší a víc si tyhle momenty užíváte. Brankáři se zlepšují. V téhle lize je hodně skvělých gólmanů, což dělá tento fakt ještě víc speciální,“ řekl úspěšný Rus.
Bobrovskij vévodil tento rok brankářům NHL s průměrem obdržených branek 2,06 a procentem úspěšnosti 93,2 a byl druhý se 41 výhrami z 63 zápasů. Sedm shutoutů byl třetí nejlepší výsledek. Bobrovského 14 čtrnáct výher v řadě (29. listopadu – 3. ledna) je druhý nejlepší výsledek v historii ligy, o který se dělí s šesti dalšími brankáři. Gilles Gilbert z Bostonu vyhrál v sezóně 1975-76 sedmnáctkrát.
Aby se vám dařilo, musí se sejít několik věcí. „Zaprvé musíte být zdravý,“ říká Bobrovskij. „Pak potřebujete mít před sebou dobrý tým, protože bez něj nejde nic. V tréninku musíte správně pracovat, starat se o sebe a správně myslet. Jsem šťastný, že mám kolem sebe skvělou rodinu, manželku a rodiče. Také přátelé z Rakouska nebo Finska mi pomáhají, abych šel dobrou cestou,“ poděkoval rodák z Novokuzněcku.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -