- Reklama -

Rangers rozeslali dopis fanouškům. Tahle sezóna už není prioritou

- Reklama -

Tohle gesto si může někdo vykládat tak, že newyorští Jezdci letošní sezónu vzdávají. Generální manažer Jeff Gorton společně s prezidentem Glenem Satherem rozeslali fanouškům dopis, ve kterém přiznávají, že je potřeba dívat se dopředu a přemýšlet z dlouhodobého hlediska. Tým, který v posledních letech pravidelně postupoval do bojů o Stanley Cup, tak nejspíš čeká výrazná přestavba.
„Považujeme vás za součást rodiny Blueshirts a chceme s vámi mluvit o budoucnosti. Přes všechny naše úspěchy jsme nedokázali splnit hlavní cíl – získat Stanley Cup. Můžeme vám ale slíbit, že naším plánem zůstává vybudovat konkurenceschopný tým a prosíme vás, abyste nám zachovali věrnost a přízeň,“ stojí mimo jiné v dopise.


„Podívejte, už nějakou dobu nehrajeme dobře. Je nám jasné, že vzhledem k play-off jsme ve složité situaci. To je prostě realita a my se musíme dívat dopředu,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci generální manažer Jeff Gorton. „Veškerá rozhodnutí, která odteď učiníme, budou dělána s ohledem na budoucnost, a nikoliv proto, abychom zachránili tuto sezónu,“ řekl doslova.
Přestože ztráta na druhou divokou kartu ve Východní konferenci není nijak závratná, vedení klubu vidí situaci realisticky a nechce se chlácholit nějakými falešnými nadějemi. Však taky poslední výkony Blueshirts příliš optimismu nevzbuzují.
Před uzávěrkou přestupů by mohli změnit působiště zejména Rick Nash a Michael Grabner, kterým v létě končí smlouvy. Hovoří se také o Ryanu McDonaghovi a Matsi Zuccarellovi, kterým zbývá ještě rok ze stávajícího kontraktu. Situace je taková, že nad kabinou Rangers obrazně řečeno visí nápis „výprodej“. A nikdo to neskrývá, spíš naopak. Jezdci chtějí, aby ostatní týmy věděly, že jsou jejich hráči k mání a oni čekají na nabídky.
„Upřímně, docela dlouhou dobu se nám poměrně dařilo,“ hodnotí Gorton poslední dekádu. Skutečně, Jezdci sedmkrát po sobě postoupili do bojů o Stanley Cup a za posledních dvanáct let chyběli v play-off pouze jednou. V roce 2014 to dotáhli až do finále Stanley Cupu, kde ovšem nestačili na Los Angeles. Kromě toho si dvakrát zahráli finále konference nebo získali Prezidentovu trofej pro nejlepší celek základní části.
„Každým rokem jsme měli dost dobrý tým na to, abychom před uzávěrkou nakupovali a pokusili se vyhrát pohár. Když se podíváte na současnou tabulku, uvidíte, že jsme poslední v divizi. Je nad slunce jasné, že tím silným týmem už nejsme. Nyní musíme udělat maximum pro to, abychom získali položky, které budou součástí naší budoucnosti, abychom se zase mohli o pohár ucházet,“ prohlásil Gorton.
O tom, zda v budoucích plánech figuruje i současný kouč Alain Vigneault, příliš hovořit nechtěl. „Kdo je za současnou situaci zodpovědný? Nevím. AV je dobrý kouč. Byl dobrým koučem v této lize už dříve a byl také dobrým koučem pro Rangers. Myslím, že zodpovědnost neseme všichni. Říkat, že je to chyba trenéra, nechci,“ pokračoval generální manažer. „Hráči, trenéři, skauti, management, nikdo z nás není momentálně dost dobrý. A na ledě je to vidět. tak to prostě je,“dodal.
Na přímou otázku, zda Vigneault dodrží ještě dva roky své stávající smlouvy, odpovídat nechtěl. „Nechci o tom spekulovat. Máme téměř třicet zápasů do konce základní části. Alain je náš kouč a my mu maximálně důvěřujeme,“ zdůraznil Gorton.
„Všichni víme, jaká je situace, a co musíme udělat. Snažíme se udělat správnou věc,“ řekl klubový prezident Glen Sather. Obměna kádru započala už v létě, kdy byl Derek Stepan vyměněn do Arizony a Dan Girardi byl vykoupen ze smlouvy. Přesto nikdo nečekal, že letošní sezóna se bude vyvíjet tak, jak se vyvíjí.
„Nejde to tím směrem, v jaký jsme doufali. Nutí nás to udělat pár rozhodnutí a přemýšlet z dlouhodobého hlediska. Začneme přestavbu, abychom vybudovali nový tým, který bude konkurenceschopný,“ uvedl Gorton.
Nejcennější protihodnotu by určitě získal, pokud by vyměnil Henrika Lundqvista. Oblíbený gólman však nedávno prohlásil, že rozhodně nehodlá utíkat jinam jen proto, aby si splnil sen o Stanley Cupu. „King Henrik“ tím jen potvrdil svou oddanost newyorskému klubu. „Cítím závazek vůči této organizaci a doufám, že oni to vidí stejně. Pokud by měli jiné úmysly, fajn, ale já chci rozhodně zůstat tady,“ přesvědčuje Lundqvist.
Po letech drahých nákupů a získávání veteránů tak Rangers letos přistoupí k uzávěrce přestupů nikoli v roli nakupujících, ale v roli toho, kdo prodává. Bude zajímavé sledovat, jak moc se do toho Gorton a spol. opřou a co jim letošní trade deadline přinese.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -