- Reklama -

Ray Ferraro hrál v NHL proti Jágrovi a dodnes obdivuje jeho umění

- Reklama -

Neohrožený bojovník, který neuhnul před žádným soubojem. A hlavně taky vynikající centr. Stejně jako uměl dát gól, dovedl na něj přihrát. To byl Ray Ferraro. Jednu z nejpamátnějších nezištných přihrávek naservíroval před dvaadvaceti lety v prodloužení sedmého zápasu druhého kola Stanley Cupu českému útočníkovi Davidu Volkovi, který pohotovou ranou z pravého kruhu na vhazování zatarasil cestu Lemieuxovi s Jágrem za třetím Stanley Cupem v řadě.

Ray Ferraro se v NHL prosadil i navzdory svému nevelkému vzrůstu (měří jen 178 centimetrů). Vždycky totiž patřil mezi hráče, kteří si na ledě nikdy nenechali nic líbit ani od hráčů vyšších třeba i o dvě hlavy.
Když to bylo potřeba, nerozpakoval se použít hrubou sílu a tvrdým hitem poslat k zemi třeba i největší hvězdu soupeře. K jeho nejméně oblíbeným soupeřům patřil Jaromír Jágr, jehož bylo velmi těžké odstavit od puku.
„Miluju koukat na to, jak hraje, ale nerad jsem hrál proti němu. Je o nějakých 20 kilo těžší, to je strašně moc,“ říká Ferraro, jenž ukončil aktivní kariéru v roce 2002 po osmnácti sezónách strávených v NHL. Bez hokeje dlouho nezůstal, rodák z Trailu přijal nabídku kanadské televizní stanice TSN a stal se sportovním komentátorem.
V současné době se Ferraro podílí na přenosech z hokejového mistrovství v Praze a Ostravě. A zvlášť pohled na Jágra si hodně užívá. „Jako komentátor si užívám sledování všech velkých hokejových hvězd. Právě takový Jágr je. Jeden z nejlepších hokejistů naší generace. Je skvělé sledovat dvě věci. Tou první je, jak se chovají fanoušci, když Jágr dostane puk a něco s ním udělá. Stojí a tleskají,“ uznává Ferraro.

V rozmezí let 1984-2002 odehrál Ray Ferraro v základní části za Hartford, NY Islanders, NY Rangers, Los Angeles, Atlantu a St. Louis 1258 utkání, ve kterých zaznamenal 898 bodů za 408 branek a 490 asistencí. V 68 zápasech play off vstřelil 21 gólů a na dalších 22 přihrál.
Slova Ray Ferrara zaznamenali i reportéři ČRo František Kuna a Vojtěch Biderman:

Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -