- Reklama -

Red Wings chválí Dacjuka. Náš nejlepší hráč, míní kapitán Zetterberg

- Reklama -

Dlouhou Detroitu chyběl, ale sotva se vrátil, už zase útočník Pavel Dacjuk patří k nejlepším hráčům Red Wings. Ruský forvard na konci června absolvoval operaci kotníku a tak se do NHL vrátil až 13. listopadu. V sezóně se rozjížděl pomalu, ale jakmile se dostal do své tradiční herní formy, už zase na ledě září.
V prvních deseti zápasech od zranění Dacjuk zaznamenal jen dvě branky a jednu přihrávku. Pak se ale ruský bohatýr rozjel ke svým tradičním výkonům a začal sbírat bod na zápas. Po třiceti utkáních má na kontě 22 kanadských bodů (6+16), a ačkoliv chyběl v prvních patnácti utkáních sezóny, už je pátým nejproduktivnějším hráčem týmu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


A to na soupisce Red Wings ve svých 37 letech nejstarší. „Hraje dobře. A myslím, že to sám cítí. Poslední dva měsíce si vede skvěle, je to náš nejlepší hráč. Je v něm hodně síly a tradičně dominuje v bruslení, v tom je zase nebezpečný jako dřív,“ vysekl poklonu svému spoluhráči kapitán Detroitu Henrik Zetterberg. Švédský forvard vede klubovou produktivitu s třiceti kanadskými body.
„Pro nás je na ledě přínosem vždycky a to bez ohledu na to, jestli boduje nebo ne,“ říká o Dacjukovi obránce Niklas Kronwall. A naráží tím i na jeho skvělou práci na ledě směrem dozadu, vždyť Dacjuk už třikrát získal Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL. „Bez diskuse je velké štěstí mít jej na své straně,“ dodal Kronwall o hráči, jenž v posledních 11 zápasech nasbíral 13 bodů.
„Myslím si, že Pavel hraje na špičkové úrovni. Hrál skvěle i předtím, jen nesbíral body. Ale dostával se pořád do šancí a vytvářel příležitosti i pro ostatní,“ říká trenér Red Wings Jeff Blashill. „Celou dobu jsem tvrdil, že jeho formu brzy podpoří i výsledky. A to se také stalo. Pořád na sobě makal a pak zákonitě následovaly i body.“

Dacjuka ale obdivují i hráči z jiných týmů, především krajané z Ruska. Například útočník Vladimír Tarasenko ze St. Louis. Jako kluk neměl v Rusku tolik příležitostí vidět zápasy NHL, ale když už se o to snažil, soustředil se vždy na jednoho hráče: centra Red Wings Pavla Dacjuka.
„Myslím, že nejvíc jej vystihuje jeho skromnost. Vůči mladším hráčům je vážně skvělý. Je to jeden z nejlepších hráčů v NHL a vždy pro mě bylo důležité, když mi mohl v čemkoliv poradit,“ uvedl na adresu svého oblíbence čtyřiadvacetiletý rodák z Jaroslavle.
Další příležitost mluvit se svým vzorem bude mít Tarasenko už dnes, kdy jeho St. Louis Blues nastoupí na ledě Detroitu.
„Pokaždé, když hraji proti ruským klukům, jsou to důležité a zajímavé zápasy. Teď hrajeme s Detroitem dvakrát, tak bude šance vidět ho, jak hraje a jak myslí,“ říká Tarasenko, kterého prý Dacjuk naučil jak být vděčný a spokojený za to, že může hrát hokej, jež tak miluje.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -