- Reklama -

Rekordman Brodeur oficiálně oznámil konec kariéry

- Reklama -

Martin Brodeur, jeden z nejúspěšnějších brankářů hokejové historie a mnohonásobný rekordman NHL, dnes na tiskové konferenci ve Scottrade Center v St. Louis oficiálně oznámil konec své bohaté hokejové kariéry. Brankář, který po jedenadvaceti sezónách strávených v organizaci New Jersey Devils, letos působil v celku St. Louis Blues, vymění brankářskou výstroj za oblek. V St. Louis ale prozatím zůstane jako poradce generálního manažera Douga Armstronga.
„Je to pro mne velký den. Jsem nadšený, že začínám novou kapitolu v mé hokejové kariéře. O tomhle jsem už nějakou dobu přemýšlel,“ uvedla loučící se hvězda. Rodák z Montrealu stanovil brankářské rekordy NHL v počtu odehraných zápasů, výher a čistých kont.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Dvaačtyřicetiletý rodák z Montrealu podepsal 2. prosince s Bluesmany roční kontrakt poté, co se zranila jednička mezi tyčemi Brian Elliott. Po jeho návratu na led si vzal Brodeur dva týdny volna, než se definitivně rozhodl pověsit betony na hřebík a svolat tiskovou konferenci, aby své rozhodnutí oznámil světu. „Odcházím s velkým úsměvem na tváři,“ řekl. Zároveň přítomné ujistil, že je odhodlán zůstat v klubu do konce sezóny. O tom, co bude poté, zda zůstane v St. Louis nebo se vrátí do New Jersey, žádné rozhodnutí zatím nepadlo.

Rozhodnutí skončit v něm uzrálo poté, co si sedl s rodinou a přáteli. „Při situaci, jaká v St. Louis je, se dvěma zdravými gólmany, jsem věděl, že bude těžké dostat prostor. Cítil jsem, že přišel ten správný čas se rozloučit. Chtěl jsem jít domů a promluvit si o tom s lidmi, kterým věřím,“ popsal sled událostí. „Rodina mne vyslechla a řekla mi, ať udělám, co chci já. To mi moc nepomohlo. Ale další lidé od hokeje mi pomohli a já dospěl k přesvědčení, že přišel můj čas,“ dodal.
Z poslední sezóny zůstane v kronikách u Brodeurova jména zapsáno sedm utkání, tři výhry a průměr inkasovaných branek 2,87. Poslední vítězství přišlo stylově s nulou 29. prosince proti Coloradu.
Trojnásobný vítěz Stanley Cupu celkem devětkrát ovládl brankářskou statistiku výher a pětkrát kraloval sezóně v počtu vychytaných nul. Čtyřnásobný držitel Vezina Trophy získal také pětkrát Jennings Trophy za nejméně inkasovaných branek. Zřejmě nejcennější z individuálních trofejí, Hart Trophy, vyhrávají brankáři jen zřídka. Brodeur se ale celkem sedmkrát dostal mezi závěrečnou pěticí kandidátů.

- Reklama -

Vzpomínky na New Jersey, kde se v letech 1995, 2000 a 2003 radoval ze Stanley Cupu, si v paměti uchová navždy. „Byl jsem tam dlouho. Devils mne draftovali v roce 1990, třikrát jsme vyhráli pohár a zažili několik dalších povedených tažení, kdy jsme to nedotáhli do konce. Podpora, které se mi dostalo, byla fantastická.
Když se podíváte na záznam mého posledního zápasu v New Jersey v loňské sezóně, kdy si všichni mysleli, že je to můj úplně poslední zápas…byl to pro mne velmi emotivní večer. Byli tam všichni,“ zavzpomínal na své dlouholeté působiště.
Řeč je o utkání ze 13. dubna, kdy Ďáblové na domácím ledě porazili Boston 3:2. Nyní se Brodeurova kariéra uzavírá na 1 266 zápasech, 691 výhrách a 125 shutoutech. Dvanáctkrát v řadě překonal metu třiceti výher za sezónu, třikrát za sebou se dostal dokonce na čtyřicet vítězství. To jsou také platné rekordy NHL.


Bude vás zajímat:


Za své úspěchy nezapomněl Brodeur poděkovat spoluhráčům. „Znamenali pro mne všechno. To mne naučil táta. Říkal, že je důležité, aby vás spoluhráči milovali. Jsou to oni, kdo pro vás blokují střely a tvoří hru, proto nechcete, aby na vás byli naštvaní. To jsem měl vždycky někde vzadu v hlavě uloženo,“ řekl.
Brodeurův otec Denis, bývalý brankář kanadského olympijského týmu a poté fotograf týmu Montreal Canadiens, zemřel v září 2013 ve věku dvaaosmdesáti let. Loučící se brankář uvedl, že momentka, kterou si bude navždy pamatovat, je chvíle, kdy jej táta poprvé vyfotil se Stanley Cupem nad hlavou v roce 1995.
„Má vášeň mě hnala dopředu, abych byl hráčem, jakým jsem byl. Pomáhal mi způsob, jakým jsem hrál. Často jsem rozehrával puk. I když jsem měl někdy jen patnáct zásahů, puku jsem se dotkl třeba pětatřicetkrát, to mě udržovalo v zápase. Taky jsem měl ten luxus, že jsem chytal za opravdu skvělými obránci a měl jsem defenzivně výborné trenéry,“ poděkoval Brodeur.
National Hockey League opouští další výrazná osobnost, hokej přichází o velkou legendu. Díky za ohromné zážitky, Marty, a hodně štěstí do další životní kapitoly.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -