- Reklama -

Rekordní Barzal! Nováček Islanders zazářil pěti asistencemi

- Reklama -

Prožil noc, na jakou se nezapomíná. Dvacetiletý nováček v dresu New York Islanders, Mathew Barzal, v neděli zazářil při výhře Ostrovanů nad Coloradem pěti body.
Pět asistencí v jednom utkání NHL zaznamenal jako první nováček od roku 2011. V historii Islanders se žádnému zelenáči podobný kousek nepovedl, šestnáctka draftu z roku 2015 tak stanovila nový klubový nováčkovský rekord.


Pět gólových přihrávek v jediném utkání dokázalo v minulosti nasbírat jen pět hráčů Ostrovanů – Mike Bossy, Denis Potvin, Stefan Persson, Brent Sutter a Pat LaFontaine. Nyní je v této společnosti také Mathew Barzal.
V kanadském bodování nováčků se tímto výkonem Barzal posunul na třetí místo za Claytona Kellera z Arizony a vancouverského Brocka Boesera. Po čtrnácti zápasech má na kontě 13 bodů za tři branky a deset asistencí a výrazně se hlásí do souboje o Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezóny.
Konkurenci má ovšem velmi silnou. Kromě Kellera s Boeserem se skvělými výkony v říjnu uvedli také další. Z útočníků to byli zejména Jesper Bratt z New Jersey, Adrian Kempe z Los Angeles, příliš pozadu nezaostává ani jednička letošního draftu – Nico Hischier. Září ale také trio obránců – v Tampě se výtečně chytil Michail Sergačev, v New Jersey zase Will Butcher a v Bostonu dostává obrovský prostor Charlie McAvoy. Mezi uchazeče o trofej je třeba nyní počítat také Barzala.
Excelentní nahrávač si výborně sedl v lajně s Jordanem Eberlem a klidně to může být on, kdo na konci sezóny ovládne bodování nováčků. Podle pokročilých statistik je navíc nejlepším útočníkem týmu ve středním pásmu a také v držení kotouče.


Rodák z Coquitlamu v provincii Britská Kolumbie má momentálně vskutku oslnivou formu. Je potřeba připomenout, že sezónu nezačal zrovna ve velkém stylu. V úvodních pěti duelech nezískal ani bod, jakoby na něm ležela deka z loňské nepovedené premiéry v NHL, kdy jej vedení po dvou nevýrazných zápasech poslalo zpátky do juniorky.
Poté se ale Barzal nevídaně probral – v následujících devíti zápasech zaznamenal třináct bodů! Navíc boduje pravidelně, zápas co zápas. Zdá se, že Isles opravdu našli výtečného druhého centra. Jak výstižně napsal jeden z fanoušků Ostrovanů na Twitteru: „Je symbolické, že v den, kdy Colorado konečně vyměnilo Duchenea, ukázal Mathew Barzal, že jsme Duchenea nikdy nepotřebovali.“
Narážel tím na skutečnost, že vedení klubu loni nabízelo Coloradu právě Barzala a Ryana Pulocka. Další diskutující na téže sociální síti trefně poznamenal: „Je legrační vidět, že Twitter právě objevil to, co my v Seattlu už víme dávno.“ Odkazoval tím pochopitelně na Barzalovu veleúspěšnou juniorskou kariéru v týmu Seattle Thunderbirds.


„Vůbec jsem o tom rekordu nevěděl. Je to docela cool,“ smál se šťastný hrdina večera. „Jordan Eberle vtipkoval, že rekord je asi šest, ale vůbec jsme to netušili. Je fajn, že se to povedlo,“ dodal.
Zmiňovaný Eberle měl pro svého parťáka z útoku jen slova chvály. „Je zábava s ním hrát. Jeho rychlost je prvotřídní. Já se jen snažím vytvořit mu prostor,“ řekla ex-edmontonská posila. Analytik NHL Mike Kelly o Barzalovi říká: „On představuje ohromnou ofenzivní zbraň. Má vysoké hokejové IQ a je fantasticky rychlý. A co je hlavní, odteď už bude jen lepší a lepší!,“ předpovídá Kelly.
Fanouškům Isles se to musí krásně poslouchat. Zvlášť v situaci, kdy zdaleka není jisté, že v klubu podepíše novou smlouvu kapitán týmu John Tavares.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -