- Reklama -

Rekordní Bergeron. Bostonský útočník vyrovnal čtvrtým ziskem Selke Trophy Boba Gaineyho

- Reklama -

Ve středu byli v Las Vegas oceněni nejlepší hokejisté uplynulé sezóny NHL a nechyběli mezi nimi ani zástupci Bruins. Brad Marchand byl zvolen do All-Star týmu a Patrice Bergeron obdržel už počtvrté v kariéře Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka.
Frank Selke Trophy je každoročně udělována forvardovi, který „nejlépe exceluje v defenzivních aspektech hry.“ Čtvrtým triumfem se jednatřicetiletý bostonský centr, který tuto cenu získal také v letech 2012, 2014 a 2015, zapsal do historie. Dosud jediným hráčem, který byl čtyřikrát vyhlášen nejlépe bránícím útočníkem, byl Bob Gainey. Ten také svému nástupci v Las Vegas trofej předával.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Byl to jeden z těch emotivních okamžiků, kdy dostáváte cenu od legendy, ke které jste vzhlíželi. Bylo to něco úžasného, vždyť to je jeden ze stovky nejlepších hráčů historie,“ říkal šťastný vítěz, který se do finálové trojky dostal už pošesté.
Bergeron vévodil lize v počtu absolvovaných vhazování (1 812), vyhraných vhazování (1 089), v úspěšnosti na buly pak byl mezi hráči, kteří absolvovali alespoň 500 vhazování, třetí za Mattem Duchenem a Antoinem Vermettem (s úspěšností 60,1%). K tomu vyslal na brankáře soupeřů 302 střel, což je třetí nejvyšší počet mezi všemi hráči a druhý nejvyšší v Bergeronově kariéře. V 79 utkáních zaznamenal 53 bodů za 21 branek a 32 asistencí.

Vítěz Stanley Cupu z roku 2011 strávil všech třináct sezón v dresu Bruins. Ze všech útočníků byl také nejlepší ve statistice SAT, jež poměřuje rozdíl v počtu střel při rovnovážném stavu hráčů na ledě. Když byl Bergeron na ledě při hře pět na pět, vyslali Medvědi na branku soupeře o 439 střel více, než jich šlo na jejich vlastního gólmana. Když šlo 4. dubna Medvědům o všechno, vyhrál Bergeron v zápase proti Tampě všech 17 vhazování! Bruins si díky této výhře zajistili postup do play-off.
Bergeron v hlasování předčil oba další finalisty, kterými byli forvard Anaheimu Ryan Kesler a kapitán Minnesoty Mikko Koivu. O rok starší Kesler je pětinásobným finalistou, z trofeje se ovšem radoval pouze jednou, v roce 2011. V počtu vyhraných vhazování si vytvořil osobní maximum a obsadil třetí příčku v lize (1 029). Průměrně trávil na ledě 21 minut a 18 vteřin, což je třetí nejvyšší čas mezi všemi útočníky. Úspěšnost vhazování 57,4% mu stačila na šesté místo mezi hráči, kteří se na buly postavili alespoň pětsetkrát. V letošní sezóně nastřílel 22 gólů a přidal 36 asistencí.

- Reklama -

Bude vás zajímat:


Čtyřiatřicetiletý Koivu se mezi nejlepší trojici dostal poprvé v kariéře. Ziskem 27 plusových bodů za účast na ledě při gólech si vytvořil osobní maximum, stejně jako pětašedesáti zablokovanými střelami. Vyhrál 55,2% procent vhazování a nasbíral 58 bodů za 18 branek a 40 asistencí.
„Je mi velkou ctí dostat tuto trofej od pana Gaineyho, jenž je skvělým vzorem pro všechny děti, které chtějí hrát hokej. Děkuji svým spoluhráčům, to díky nim dnes stojím na tomto pódiu. Díky za vaše přátelství a za vše, co jsme v Bostonu dosud dokázali,“ uvedl Bergeron ve své řeči.
Jeho spoluhráč Brad Marchand po vyhlášení výsledků na Twitteru navrhnul, že by se trofej měla konečně přejmenovat na Bergeron Trophy.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -