- Reklama -

Rinne také začínal v AHL, vidí Mazanec cestu vzhůru

- Reklama -

V loňské sezóně, své první za mořem, se Marek Mazanec nečekaně stal na určitou dobu brankářskou jedničkou Nashvillu. Za vstup mezi hokejovou elitu „vděčila“  někdejší plzeňská opora zranění Pekky Rinneho, ale v konkurenci Cartera Huttona a Magnuse Hellberga musel tehdejší držitel českého titulu samozřejmě přesvědčit i svými výkony. Ve slavné soutěži nakonec odchytal 25 utkání s průměrem 2,8 a úspěšností zákroků 90,15 procenta.
Letos je Rinne zdravý a ve vrcholné formě, takže svého náhradníka Huttona mezi tyče skoro nepouští. Mazanec, který je v hierarchii maskovaných mužů Predators na třetím místě, tedy sbírá další zkušenosti v AHL. Po sedmi odchytaných utkáních má na kontě pět vítězství a trenéři si ho nemůžou vynachválit.

Klidná síla

„V zápasech má zklidňující efekt na všechny spoluhráče. Má dobrou práci s pukem a když je pod tlakem, jen zřídkakdy udělá chybu. V zápasech i při trénincích je velmi soutěživý,“ vypočítává kouč záložního týmu Predators z Milwaukee Dean Evason. „Přes léto na sobě tvrdě pracoval a dostal se do velmi dobré fyzické formy, což mu pomohlo k dobrému startu do sezóny.“
Mazancovu vyrovnanou povahu velmi oceňovali už v minulé sezóně i trenéři na vyšší úrovni. „Líbí se mi, že zůstává za každé situace nesmírně klidný. Hokej je velice rychlá hra, ale on si stále drží nadhled,“ hlásil začátkem prosince Mitch Korn, jenž měl v Nashvillu na starosti maskované muže.
S klidem přijímá českobudějovický rodák i svoji současnou situaci. Když odcházel do zámoří, kam ho Predátoři „pozvali“ svým devátým výběrem v draftu 2012 (179. celkově), dobře věděl, že na stálý pobyt v záři reflektorů si bude muset nějakou dobu počkat.

AHL bere jako součást cesty

„Chytat v AHL je součástí dlouhodobého procesu pro spoustu gólmanů a pro mnohé z nás je to jediná cesta, jak se dostat nahoru do NHL. Je příjemné vidět, že Pekka je jedním z nejlepších brankářů v NHL, a vědět, že také prošel přes AHL,“ hledá vzory vhodné k následování v nejbližším okolí.
Finský reprezentant přišel za oceán po výluce v roce 2005 jako 23letý a stabilní místo na soupisce Predators získal po třech sezónách v Milwaukee. Je víc než symbolické, že i jemu se v první kompletní sezóně v NHL podařilo dosáhnout na cenu pro nejlepšího nováčka měsíce, který v  minulém ročníku získal také Mazanec.
V čem dalším by bývalý juniorský reprezentant Česka chtěl staršího kolegu napodobit? Určitě v získání trvalého místa v nejslavnější soutěži světa, ačkoliv si velice váží už jen toho, že mohl v NHL otisknout svoji stopu.
„Nastupovat za Preds bylo něco, co si budu pamatovat po celý zbytek života. Moc to pro mě znamenalo. NHL je důvodem, proč všichni hrajeme hokej, důvodem, proč jsem tady v Severní Americe,“ citují Marka Mazance oficiální stránky soutěže. „Dostal jsem příležitost být brankářskou jedničkou velice brzy. V Nashvillu mi věřili i v době, kdy jsem nechytal moc dobře, čehož si velmi vážím.“
Až se Mazanec v NHL znovu objeví, stále bude vzhledem k 25 startům z minulého ročníku považován za nováčka. Vyjukaný zajíc z něho ale už nebude.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -