- Reklama -

Rivalita mezi Winnipegem a Edmontonem znovu ožije. Chybět nebude Gretzky ani další hvězdy

- Reklama -

Rivalita mezi kanadskými kluby patří odjakživa k těm nejostřejším. Nejinak tomu bylo mezi Edmontonem a Winnipegem. Vybavuje si ji i Wayne Gretzky, jehož Oilers v osmdesátých letech NHL dominovali a Jets přejeli v pěti vzájemných sériích v konečném poměru 18:1.
„Měli jsme brankáře z Hokejové síně slávy. Grant Fuhr byl moc dobrý a byl tím hlavním rozdílem pokaždé, když jsme se s nimi v play off potkali,“ říká bývalý nositel čísla 99. „Kdyby se přes nás dostali, mohli pravděpodobně dojít až do finále Stanley Cupu, ale Fuhr byl tím rozdílem.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Fuhrova kolena jsou bohužel v tuto chvíli příliš špatná, než aby se mohl obléknout do výstroje a znovu vyjet na led při vzájemném utkání veteránů, které bude předehrávkou před otevřeným utkání Edmontonu a Winnipegu, jež je v plánu na 22. října. Je ale připraven přiletět a potěšit se se starými kamarády, kteří na led vyjedou.
Gretzky povede tým Olejářů, kde nebudou chybět Mark Messier, Jari Kurri nebo Paul Coffey. V brance nastoupí o něco mladší Curtis Joseph, jenž hájil svatyni Edmontonu v letech 1998-98.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

„Glen Sather nám v roce 1984, když jsme vyhráli první Stanley Cup, řekl: ‚Když zvítězíte, budete mít vzpomínky na celý život‘,“ vzpomíná Gretzky. „Nemyslím, že si každý z nás uvědomoval, co řekl, co to vlastně znamená, ale byla to absolutní pravda. Takže když mi Mark Chipman z Winnipegu zavolal, zda nechci přiletět, bylo to jasné…“
Nejproduktivnější hráč historie NHL však s kývnutím vyčkával, dokud si nebyl jistý, že přijedou také Messier a Coffey. „Nefunguje to, když někdo nechce přijet. Fuhr nemůže chytat, jeho kolena mu to nedovolí, ale bude tam. To je důležité, budeme zase pohromadě. Jsme parta.“
„Glen (Sather) bude koučovat, Kevin Lowe a Craig MacTavish mu budou asistovat. Bude tam také Ron Low. Do sestavy namixujeme také další hráče, starší – třeba Blaira McDonalda, i mladší – třeba Ryana Smythe. Bude to výběr napříč, bude fajn se sejít,“ těší se Gretzky.
Winnipeg porazil Edmonton v úplně posledním utkání zanikající WHA. Pak se ale ujali vlády a dominance ve vzájemných sériích play off NHL Olejáři. Možná i kvůli Fuhrovi, ale určitě také kvůli hráčům, jako byli Gretzky, Messier, Anderson, Kurri nebo Coffey. Na góly Edmonton přestřílel Winnipeg v těch 19 vzájemných utkáních play off 96:53.
Přes zdánlivou suverenitu si Gretzky dobře vybavuje, že to byly vždycky tuhé boje. „Nedrtili jsme je. Každý zápas byl těsnější, než naznačují čísla. Grant byl ten hlavní rozdíl,“ stojí si za svým bývalý kapitán Oilers.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -