- Reklama -

Ron Hainsey se dočkal. Pohár mu předal Crosby jako prvnímu

- Reklama -

Konečně se dočkal, v šestatřiceti letech. Obránce Pittsburghu Ron Hainsey odehrál v NHL během čtrnácti sezón přes 900 zápasů, aniž by jedinkrát okusil atmosféru play-off. Povedlo se mu to až letos a hned je z toho sladký triumf, který ještě vyšperkoval kapitán Sidney Crosby, když veteránovi z obrany předal slavný pohár do rukou jako prvnímu.
„Je to pro mne ohromná čest. Vůbec jsem to nečekal. Chtěl jsem, aby to byl Matt Cullen, protože zřejmě končí kariéru, nebo Chris Kunitz, který ho vyhrál už počtvrté, což je působivé. Ale Sidney mě neposlouchal, měl to vymyšleno takhle. Samozřejmě jsem tím velmi poctěn, nevím, co na to říct,“ vykládal po finále dojatý bek.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Když vidíte chlapa, který toho odehrál tolik, aniž by ochutnal play-off, uvědomíte si, jak těžké je pohár vyhrát. Předat ho někomu, kdo si prožil tolik špatného a kdo to určitě ocení, to bylo něco výjimečného. Jsem si jist, že byl šťastný a já jsem šťastný, že jsem mu mohl pohár předat,“ vysvětloval svou volbu Crosby.
Dojatý Hainsey následně předal pohár čtyřicetiletému Cullenovi, pro kterého to byla ta nejsladší možná tečka za bohatou kariérou. Další v pořadí byl Chris Kunitz, čtyřnásobný vítěz. Žádný z aktivních hráčů nemá ve sbírce více titulů, než právě Kunitz, který triumfoval třikrát s Pittsburghem a jednou s Anaheimem.
Teprve pak přišel na řadu nejproduktivnější hráč play-off Jevgenij Malkin. Rus předal pohár Marku Streitovi. Další ze zkušených zadáků se také raduje ze svého prvního Stanley Cupu. Od něj převzal trofej Marc-Andre Fleury, jenž ji přivezl do rukou Matta Murrayho, kterému tím symbolicky předal štafetu v brankovišti Pens. Následoval Trevor Daley, který loni převzal pohár jako druhý hned po Crosbym. Poté se už dostalo na Phila Kessela, zraněného Krise Letanga a další.
Boje o Stanley Cup podobné příběhy přinášejí. Loni dostal pohár z rukou Crosbyho Trevor Daley, letos se tedy dočkal další zkušený bek. „Cítím se skvěle. Byla to těžká série. Rozhodli jsme na poslední chvíli a pak se to najednou všechno seběhlo hrozně rychle,“ dodal. „Je hezké vidět ho zvednout pohár nad hlavu po tak dlouhé době. Byl pro nás ohromně důležitý, odvedl skvělou práci. A my jsme za něj šťastní,“ říkal po utkání Matt Cullen.

Pro Hainseyho to byl rok plný událostí. V únoru byl vytrejdován z Caroliny do Pittsburghu a premiéru v dresu Tučňáků si odbyl pod otevřeným nebem, v utkání Stadium Series proti Philadelphii. V dubnu pak na vlastní kůži konečně poznal, jak vypadá hokej v play-off. Na konci sezóny je z toho první Stanley Cup v jeho kariéře. „Když mě sem vyměnili, říkal jsem si, že tohle je tým, který má šanci vyhrát,“ vzpomíná Hainsey.
„Ronnie je naprostý profesionál. Od chvíle, kdy k nám přišel, byl skvělý,“ chválí posilu zadák Justin Schultz. „Je v lize už hodně dlouho. Někoho s jeho zkušenostmi jsme v kabině potřebovali. Když šlo o všechno, působil jako uklidňující prvek,“ přidává se další bek Olli Määttä.
„Všichni jsme věděli, že tohle je jeho první play-off. Říkal jsem mu, že má perfektní bilanci, protože nikdy neprohrál žádnou sérii play-off,“ směje se Trevor Daley. „Je bláznivé, že se poprvé dostal do play-off až po čtrnácti letech. On je přesně ten typ chlapa, který nic nebere jako samozřejmost. Užil si každou vteřinu. Mít možnost přinést pohár někomu takovému je úžasné,“ svěřil se Brian Dumoulin.
Trvalo to dlouho, předlouho. Ale to čekání stálo za to. Ron Hainsey vyhrál Stanley Cup.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -