- Reklama -

Roy už si chystal betony, nakonec se premiéry v NHL dočkal Roman Will

- Reklama -

Osmnáct a půl minuty na ledě, dva úspěšné zákroky, jeden inkasovaný gól. Tahle čísla bude mít u svého premiérového startu v NHL zaznamenána český brankář Roman Will. Mladoboleslavský odchovanec nahradil v coloradské kleci kolegu Calvina Pickarda po dvou třetinách zápasu se San Jose za nepříznivého stavu 0:4, Avalanche nakonec prohráli 1:6.
23letého mladíka poslala do akce souhra několika kuriózních okolností. Jednička Lavin Semjon Varlamov neodcestoval s týmem na kalifornské turné, protože stanul před soudem jako obžalovaný v dva a půl roku staré kauze domácího násilí. Jeho obvyklý náhradník Retto Berra je už měsíc mimo hru, protože si při fotbálku poranil kotník. Pickard vynechal dopolední rozbruslení kvůli chřipce. Will se ho zúčastnil poté, co absolvoval noční letecký přesun z farmy v San Antoniu.
Druhou bránu obsadil při tréninku hlavní kouč denverského týmu Patrick Roy. „Už vím, proč jsem ukončil kariéru, určitě to bylo správné rozhodnutí,“ přiblížil své pocity, když se vracel do šatny. „Ale víte co, pro kluky to byla zábava a pro mě taky. Připravilo mě to na zápas veteránů pod širým nebem (26. února v rámci Stadium Series proti Detroitu, pozn. red.) a vrátilo spoustu vzpomínek.“
Roy spoléhal na to, že Pickard se do večera dá do pořádku, ale když viděl, jak chřipka poznamenává výkony jeho svěřence, pustil v závěrečném dějství duelu se Žraloky mezi tyče Romana Willa. I s ohledem na skutečnost, že už dnes čeká Laviny další vystoupení v Los Angeles. Ani plzeňský rodák ale nedochytal zbytek večera v poklidu. Na vlastní kůži se totiž seznámil s „futsalovou taktikou“ trenéra Lavin, který dvakrát během hry českého gólmana odvolal a poslal místo něho dalšího hráče do pole. Jednou z toho nic nebylo, podruhé hosté inkasovali do opuštěné klece.
„Takhle on někdy zkouší vyhrát zápasy a vrátit nás do hry,“ připomíná kapitán Avalanche Gabriel Landeskog. „Faktem, že se nám ve třetí třetině docela dařilo.“
Will, jenž má letos v AHL ne moc příznivou bilanci 3,38 gólu na zápas a úspěšnost 89,5 procenta, nakonec inkasoval až necelou minutu před sirénou při soupeřově přesilovce z tečované střely Dylana DeMela.
Do historie National Hockey League se Roman Will zapíše jako patnáctý český brankář, jenž se v zámořské soutěži objevil. Průkopníkem byl v období 1979-81 Jiří Crha v Torontu, po něm převzali štafetu Dominik Hašek s Romanem Turkem. V další vlně přišli Roman Čechmánek, Milan Hnilička, Tomáš Vokoun a Martin Prusek. Malou stopu otiskli Marek Schwarz, Tomáš Pöpperle a Alexander Salák. V současnosti mají stabilní pozici Ondřej Pavelec, Michal Neuvirth a Petr Mrázek, na další příležitosti čeká Marek Mazanec.
S Willem jakožto nedraftovaným volným hráčem podepsalo Colorado smlouvu v květnu 2014.
Foto: Dennis D./Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -