- Reklama -

ROZHOVOR: Na MSJ nebyl žádný snadný soupeř. Pešán vybočuje z řady, je to profesionál, říká talent Libor Hájek

- Reklama -

Devatenáctiletý obránce Libor Hájek patří k největším talentům českého hokeje. V roce 2016 byl na draftu NHL zvolen ze 37. místa klubem Tampa Bay Lightning. Nyní působí ve Western Hockey League, odkud se chce probojovat až na kluziště NHL.
Čeští fanoušci se s ním mohli blíže seznámit na nedávném MSJ v Buffalu, kde patřil k tahounům reprezentačního mužstva. V sedmi zápasech šampionátu dokázal nasbírat osm bodů (1+7). V rozhovoru pro náš web odpovídal na otázky týkající se nejen juniorského mistrovství.
Jaké byly vaše hokejové začátky v ČR?
Začínal jsem v Brně na hokejové škole Úvoz. V osmé třídě jsem přestoupil do klubu Kometa Brno. První kroky na ledě jsem chodil dělat na otevřené kluziště v Nedvědici, tam jsem trénoval různé dovednosti.
Co bylo hlavním důvodem vašeho odchodu do zámoří a jak bylo těžké přizpůsobit se tamnímu životu?
Chtěl jsem se hokejově posunout dál, proto jsem zvolil kanadskou juniorku. Měli jsme to naplánované s taťkou už dříve, že když na to budu mít, tak půjdu do Kanady. Taťka říkal, že tam musím jít maximálně připravený a odhodlaný to uhrát. Nemá cenu, něco zkoušet, je to tu opravdu náročné, jiný hokej, jiná mentalita Kanaďanů, jiné jídlo, prostě vše je jinak. Nikdo se neptá co Vám je, jak jste na tom, jen hrej.
Jak probíhá váš běžný hrací den?
Ráno vstávám, udělám si snídani a s klukama se svezeme na stadión. Máme rozbruslení a podle potřeby si něco přidávám, pak jedeme domů, oběd, spánek večer zápas.
Dodržujete nějaké předzápasové rituály?
Před zápasem žádné rituály nemám.
Na nedávném MSJ v Buffalu jste odehrál skvělý turnaj a patřil jste k tahounům národního týmu. Jaké jsou vaše dojmy z tohoto šampionátu?
Také jsem z toho měl dobrý pocit, strašně rád jsem se potkal s klukama, i když jsem část z nich viděl poprvé. České vtípky, srandičky, to mi chybělo. Byla skvělá parta a i atmosféra v týmu byla fajn. Zápasy odpovídaly úrovni těch nejlepších juniorů na světě, myslím, že jsme hráli hokej, kterým jsme nedělali ostudu a snad i potěšili diváky. Byl jsem potěšený, že nás trenéři vedli k aktivnímu způsobu hry, to mi sedí, to hraju v Kanadě. Na mistrovství nebyl žádný snadný soupeř.
Embed from Getty Images
Trenér Filip Pešán uvedl, že ze všech hráčů jste ho nejvíce překvapil právě vy. Jak byste vy charakterizoval pana Pešána jako kouče?
Já mohu říct to samé. Myslím, že jako trenér co mohu porovnat, vybočuje z řady trenérů juniorských výběrů. Je vidět, že hraje moderní hokej a stále se vzdělává. Je to profesionál.
Nedávno jste ve WHL změnil působiště. Z klubu Saskatoon Blades se po téměř třech sezónách stěhujete do mužstva Regina Pats. Jak moc velká je to pro vás změna?
Tak změna je to vždycky a po 2,5 sezónách je to velká změna.  Jiný tým, jiný trenér, jiná rodina ve které bydlím, jiný spolubydlící. Vyměnili mě do týmu, který posiluje sestavu, protože jako pořádající hraje závěrečný turnaj čtyř z CHL. To je v Kanadě vždy svátek hokeje. Moc se těším, ne každému se podaří si tento turnaj zahrát.
Embed from Getty Images
Jak velkým snem je pro vás dostat se do NHL?  
Velký sen, kterému odmalička podřizuji úplně všechno.
Kdo je vaším největším hokejovým kamarádem?
V každém týmu, kde jsem hrál, mám pár kluků, s kterými jsem v kontaktu. Vždycky si mám co říct s Filipem Dvořákem z Komety.
Máte svůj hokejový vzor, ke kterému vzhlížíte?
Není to jeden hráč. Snažím se od nejlepších hráčů obkoukat ty nejlepší věci. Momentálně sleduji z Tampy Viktora Hedmana. Potkáváme se na kempu, hraje výborně.
Co byste poradil začínajícím hokejistům?
Můžu jenom poradit, na co jsem sázel já. Od mala hodně sportovat, brzy spát, dobře jíst, vždy trénovat něco navíc, po tréninku, po zápase, celou sezónu. Fyzičku dělat celou sezónu, nejen v létě . Jak mi bylo říkáno – hokejem se bavit a usmívat se.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -