- Reklama -

Ruské střídání generací: Nabokov v Tampě pohořel, přichází mladík Vasiljevskij

- Reklama -

Hokej je sport založený na výkonu. Pokud se nedostavuje, v záloze čeká někdo další, připravený zaujmout uvolněné místo. Přesně k tomu došlo o víkendu v Tampě. Ruský veterán Jevgenij Nabokov pohořel a byl zařazen na listinu nechráněných hráčů. Místo něj povýšil z farmy Andrej Vasiljevskij, který si už v prosinci zachytal čtyři zápasy.
Nabokov přišel do Tampy před sezonou, aby jistil týmovou jedničku Bena Bishopa. V tomhle postavení se ocitl poprvé v kariéře. A z jedenácti zápasů, v nichž se postavil do branky, Lightning vyhráli jen tři, ostřílený gólman s kazašskými kořeny z nich vyšel s gólovým průměrem 3,15 a úspěšností zákroků 88,2 procenta. Ve čtyřech případech inkasoval Nabokov nejmíň čtyřikrát, dvakrát ho vystřídali, včetně utkání ve Philadelphii z 12. ledna, kde pustil ze třinácti střel čtyři góly.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Nebylo to vůbec jednoduché rozhodnutí, až dosud si Nabby vedl velmi úspěšně,“ řekl diplomaticky generální manažer Steve Yzerman. „Vysvětlil jsem mu situaci a řekl, co děláme a proč,“ dodal. V Tampě však už museli trnout hrůzou, aby se neopakovala situace z minulé sezony, kdy tehdejší náhradník Anders Lindbäck po Bishopově zranění roli jedničky nezvládl. Výsledkem bylo, že ambiciózní tým smetl v prvním kole play off Montreal už ve čtyřech zápasech.
Lindbäck v Tampě dávno není, před sezonou se přesunul do Dallasu, kde kryje záda Karimu Lehtonenovi. Devětatřicetiletý Nabokov, který převážnou část kariéry prožil v San Jose, působil taky v New York Islanders a dvakrát reprezentoval na olympiádě, podepsal loni v létě s Tampou roční smlouvu za 1,55 milionu dolarů. Jenže se ukázalo, že to byl příliš velký luxus. Nestíhal, v brance nechával až příliš děr. V pondělí byl přeřazen na farmu, a pokud by si ho z waiver listu nevybral jiný celek NHL, měl by v záložním týmu pokračovat. Sám se však netajil tím, že v tom případě raději ukončí kariéru…

Pro Tampu Bay představoval Nabokov krátkodobé řešení. Měl vypomoct na jednu sezónu, dokud nedozraje Vasilevskij, za nímž čeká ještě nadějný Lotyš Kristers Gudlevskis. Bishopovi se dařilo, jako první brankář týmu vychytal osm domácích výher v řadě. Jenže současně se muselo řešit, kdo zůstane jako záskok. Ke změně původního plánu v Tampě přikročili jednak proto, že Nabokov nesplnil očekávání, a zároveň, že je naopak výrazně předčil o polovinu let mladší, dvacetiletý Vasiljevskij.
Tohoto Rusa draftovala Tampa v roce 2012 v prvním kole, během čtyř prosincových startů stlačil průměr na 1,76 gólu na zápas a procento úspěšnosti držel na hodnotě 93,7. Lightning dovedl třikrát k vítězství, jedinou porážku dopustil v utkání proti Islanders, kdy čelil 45 střelám. Na farmě v Syracuse taky nevykazoval špatná čísla. Volba byla jasná. Nabokov, který nastupoval výhradně v situacích, kdy Tampa hrála dva dny po sobě, se v NHL zastavil ve chvíli, kdy mu chybí tři zápasy k dosažení hranice 700 startů. Na nostalgii ovšem nebyl čas.
„Zkrátka jsme se rozhodli, že dáme přednost Andrejovi. Do konce základní části nás čeká ještě hodně utkání a nechceme, aby všechno musel zvládnout Bish. Andrej nám v tuhle chvíli dává největší naději, že ve zbytku zápasů vyhrajeme. Chceme ho víc využívat a pokračovat v jeho pozvolném zapracování,“ uvedl Steve Yzerman.
Manažer klubu však zároveň přiznal, že poskytnout Vasiljevskému takovou důvěru neměl původně v plánu. „Předpokládali jsme, že Nabby zůstane náhradníkem celou sezonu, zároveň jsme nemohli vědět, jak si povedou mladí kluci. Chtěli jsme jim dát šanci v NHL, kdyby se naskytla příležitost. To se změnilo a je to tím, že Andrej vyrostl jako brankář rychleji, než jsme čekali a vedl si skvěle. Cítíme, že bychom mu měli těch šancí dát víc,“ řekl Yzerman.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -