- Reklama -

Rutherford: v ideálním světě bychom udrželi oba brankáře

- Reklama -

Ačkoliv sezónu definitivně uzavřeli teprve před pár dny oslavami mistrovského titulu v městských ulicích, už aby v Pittsburghu začali přemýšlet o další. Za týden je na programu draft, ještě před ním galavečer NHL v Las Vegas – což značí i setkávání generálních manažerů, během nichž určitě přijdou na přetřes otázky případných výměn mezi kluby. A ať se to Jimu Rutherfordovi líbí nebo ne, musí přemýšlet o podobě kádru pro příští ročník i roky následující.
Jde o otázky, které si šéfové klubů pokládají pravidelně, tentokrát ale pohled do budoucna skýtá jednu netradiční výzvu. Pokud ve středu Rada guvernérů schválí expanzi soutěže do Las Vegas, čeká nás příští rok rozšiřující draft, který s sebou přinese i to, že stávající kluby budou muset nabídnout některé ze svých současných hvězd. U Penguins třeba jednoho z kvalitního brankářského dua Marc-Andre Fleury, Matt Murray.

„V perfektním světě bychom si chtěli udržet oba,“ říká Rutherford. Protože ale hokejový svět není dokonalý, jeden z maskovaných mužů si zřejmě bude balit kufry. Pro Tučňáky bude samozřejmě výhodnější, pokud se tak stane už v létě či v průběhu sezóny, aby získali alespoň nějakou protihodnotu.
„Ještě jsem se nesešel s Marcem, abych zjistil, jak to cítí on,“ naznačí Rutherford, čí odchod je pravděpodobnější. „Neviděl jsem ani ještě, jak budou přesně vypadat pravidla pro rozšiřovací draft, tak daleko zatím nehledím. Řeknu to, co je zřejmé: Je skvělé mít dva dobré gólmany, ale do budoucna nás to může dostat do složité situace.“
31letý Fleury má v Pittsburghu smlouvu do roku 2019 s průměrným příjmem 5,75 miliónu dolarů. Ta obsahuje limitovanou no-trade klauzuli, která hráči umožňuje sestavit seznam dvanácti klubů, kam si nepřeje být vyměněn. 22letému Murraymu dobíhá v příští sezóně základní nováčkovská smlouva, při započtení výkonnostních bonusů si může vydělat 833 tisíc dolarů.
„Nevím, co se mnou bude. Řekl bych, že to ještě budeme probírat s management, než opustím město,“ oznámil jen Fleury, když ho novináři zpovídali po zisku druhého Stanley Cupu.
Když už přišla řeč na slavný pohár – Jim Rutherford je teprve druhým generálním manažerem v historii NHL, který získal titul se dvěma různými kluby. Před ním se to povedlo pouze Tommymu Gormanovi, musíme se ovšem prodrat hodně daleko proti proudu času. Jeden ze zakladatelů NHL skládal vítězná mužstva Ottawy (1920, 1921, 1923), Chicaga (1934), Montreal Maroons (1935) a Montreal Canadiens (1944, 1946).
Pro Rutherforda by se mohl stát inspirací. Když bývalý gólman před dvěma lety opouštěl Carolinu, mluvil o hledání krátkodobějšího angažmá před odchodem do důchodu. Dnes hovoří trochu jinak: „Pokaždé, když se nad tím zamyslím, říkám si, jak bych mohl tyhle kluky opustit. Potom se na to podívám z druhé strany a napadne mě, což takhle zkusit vyhrát Stanley Cup ve třetím klubu,“ pronese s úsměvem na rtech.“
Foto: Icon Sporswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -