- Reklama -

Rychlý a úspěšný. Mike Babcock je na pětistovce

- Reklama -

Hlavní kouč Detroitu nebude zvěčněn na kanadské bankovce, jak by třeba mohl být pochopen titulek. Bude však zapsán do kroniky NHL jako druhý nejrychlejší trenér v ligové historii, kterému se povedlo v základní části nasbírat 500 vítězství. Mike Babcock k tomu potřeboval pouze 895 zápasů.
Ve slavné soutěži působí od roku 2002. V prvních dvou letech vedl Anaheim, od výluky má na starosti hokejisty Red Wings. Až na dvě výjimky (nepočítáme-li zkrácený ročník 2012-13) dokázal v každé sezóně vybojovat se svými svěřenci alespoň čtyřicet výher. Nejúspěšnější byl hned po nástupu k Rudým křídlům, kdy tuhle metu překonal o osmnáct vítězství.
„Mít 500 výher v NHL znamená, že jsem koučoval hodně dobrých hráčů, ale líbí se mi, že jsem téhle mety dosáhl tak rychle. Pětistovka je skvělé číslo a já jí dosáhl s tolika dobrými hokejisty a týmy,“ říká Babcock. „Když v lize začínáte, doufáte, že odtrénujete 82 zápasů. Doufáte, že přežijete sezónu bez vyhazovu. Ve druhém ročníku věříte, že přidáte dalších 82, a potom už na to nemyslíte.“
Poslední krok udělal v sobotním utkání s newyorskými Jezdci, které Detroit porazil 3:2. V historické tabulce se tím zařadil na osmnácté místo na úroveň Toe Blakea, jedna výhra ho dělí od čerstvého člena Hokejové síně slávy Pata Burnse. Na čele trůní s 1244 úspěchy nedostižný Scotty Bowman. Právě on je tím, kdo jako jediný pokořil kulatou metu rychleji než Babcock – potřeboval k tomu 825 utkání.
„Zdolání téhle mety pro mě znamená hodně. A je pro mě pochopitelně o to významnější, že Scotty je mým dobrým přítelem,“ vyznává se Babcock. „Scotty Bowman bude vždy největším trenérem v dějinách našeho sportu, protože v současné éře je nemožné dosáhnout toho, čeho dosáhl on.“
Jen pro doplnění vašich znalostí: ve statistikách play off patří Mikeu Babcockovi desáté místo, se 79 výhrami ze 136 zápasů je o tři vítězství… znovu za Blakem. Vedoucí Scotty Bowman nastřádal 223 výher z 353 utkání.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -