- Reklama -

S titulem by měla do Pittsburghu přijít i Conn Smythe Trophy

- Reklama -

Boje o Stanleyův pohár se můžou klidně protáhnout až do poloviny příštího týdne. Můžou však také skončit už dnešním vítězstvím Pittsburghu v zápase číslo pět. V takovém případě by nový majitel Conn Smythe Trophy téměř jistě pocházel z jejich řad. Máme tedy možná poslední příležitost představit si nejvážnější kandidáty na ocenění určené nejlepšímu hráči play off.
Do čela zájemců se staví útočník Phil Kessel, autor 10 branek a 11 asistencí. V celoligových tabulkách mu tahle bilance stačí na čtvrté místo za finálovými soupeři Loganem Couturem, Joe Pavelskim a Brentem Burnsem, mezi spoluhráči je první se čtyřbodovým náskokem na Crosbyho. V každém utkání vyšle na protivníkova gólmana v průměru víc než čtyři střely.
„Snažím se hrát tak, jak hraju celý život,“ říká. „Až dneska vyjedu na led, také se pokusím předvést to nejlepší. Ještě nejsme na konci cesty, potřebujeme jedno vítězství.“
Ve prospěch amerického útočníka hovoří rovněž jeho stabilní forma. Jenom jednou se stalo (na přelomu sérií s Lightning a Sharks), že by ve dvou zápasech po sobě vyšel naprázdno. Trofej pro Kessela by byla zároveň oceněním práce celé HBK formace, jejímiž dalšími členy jsou Carl Hagelin a Nick Bonino, která sejmula velký díl zodpovědnosti z obvyklých ofenzivních hvězd Tučňáků.
Proto má Sidney Crosby „pouze“ 17 bodů. Prozkoumáme-li však jeho statistiky důkladněji, zjistíme, že polovina z Kanaďanových šesti branek nesla vítěznou pečeť. Crosby rozhodl tři utkání s Tampou Bay. Ve finále se San Jose si zatím připsal dvě asistence, ale ta v podobě vyhraného buly před gólem Connora Shearyho v prodloužení druhého duelu měla cenu zlata.
Kapitán Penguins ovšem nepotřebuje bodovat, aby ukázal, jak cenné služby odvádí pro mužstvo. V kruhu pro vhazování je tak dobrý, že už ho protivníci nařkli ze švindlování, písmeno C na hrudi má zcela zaslouženě.
„Každý vidí jeho talent, ale talentovaných kluků je v lize spousta. Ze Sida je tak dobrý hráč díky jeho pracovní píli. Když jako kapitán odvádí každý den pořádně svoji práci, my trenéři máme lehčí práci, protože ukazuje ostatním, co je potřeba k úspěchu,“ říká kouč Mike Sullivan.

Brankáři jsou mezi kandidáty na Smytheovu trofej řazeni dost pravidelně, v případě Matta Murrayho to ale nebude jen z povinnosti. Ačkoliv někteří mohou namítnout, že ani neodchytal všechna utkání play off (na osmdesát minut dostal příležitost Marc-Andre Fleury) a hodně střel pochytají už blokující obránci, kanadský mladík je jedním z objevů nadstavbové fáze sezóny.
„Tenhle kluk se ničím nenechá rozhodit, zůstává v klidu,“ tvrdí o 22letém mladíkovi útočník Ian Cole. „Chytá pro nás skvěle. Hodně lidí mu vyčítalo, že ve třetím utkání pustil laciné góly, ale my si to nemysleli. Otřepal se z toho a čtvrtý zápas odchytal fantasticky.“
Pokud bude stát Murray mezi tyčemi v utkání, jež zajistí Pittsburghu titul, 15 výhrami vyrovná nováčkovský brankářský rekord play off (společně ho drží Patrick Roy, Ron Hextall a Cam Ward). Pokud získá ocenění pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů, stane se teprve čtvrtým zelenáčem v historii NHL, kterému se to podařilo.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -