- Reklama -

Sabotáž vlastního týmu? Snaží se kluby v NHL zvýšit svoje šance na lepší výběr v draftu?

- Reklama -

Toto téma se omílá každý rok. Jsou nejhorší týmy ligy skutečně tak špatné, nebo ještě samy sobě podrážejí nohy, aby zvýšily svoje šance na co nejlepší výběry v nadcházejícím draftu? Letos je toto téma obzvláště aktuální a diskutované, neboť nás dle názorů expertů čeká nejsilnější draft za poslední dekádu. A „ceny“ pro vítěze – Connor McDavid a Jack Eichel – jsou nadmíru lákavým úlovkem.
Ligový komisař Gary Bettman už v říjnu minulého roku popřel tyto dohady s tím, že pro každé mužstvo je hlavním cílem účast v play off. Nicméně výsledky některých týmů mu moc za pravdu nedávají.
Edmonton si koncem roku 2014 prožil sérii 21 zápasů, ve kterých zaznamenal jediné vítězství. Odskákal to trenér Dallas Eakins, který byl 15. prosince odvolán ze své funkce. Začátkem ledna letošního roku se s kanadským mužstvem rozloučil i útočník David Perron, který byl vyměněn do Pittsburghu. Olejáři jsou momentálně nejhorším týmem Západní konference se ztrátou pěti bodů na Arizonu.

Kojoti vyhráli pouze sedm z posledních 24 utkání a v poslední době se už nepokrytě mluví o tom, že americký klub se připravuje na velký výprodej hráčů. Což ještě podtrhla slova generálního manažera Dona Maloneyho, který mluvil o „utrpení,“ které jeho mužstvo bude muset skousnout před tím, než se podaří vybudovat stabilní a hlavně vítězný kádr.
No a nemůžeme opomenout nejhorší tým ligy – Buffalo Sabres. Šavle prohrály posledních 14 utkání v řadě a za celý leden si nepřipsaly jediný bod. Jejich poslední výhra nese datum 27. prosince, kdy americký tým porazil v nájezdech NY Islanders. Buffalo má na svém kontě pouze 31 bodů a vypadá to, že si stejně jako loni nepřipíše za 82 zápasů základní části ani 60 bodů.
„Tohle mě neznepokojuje. Hráči i představitelé klubů jsou profesionály a jejich primárním cílem je vyhrávat zápasy. Každou sezónu, když se začne blížit konec přestupového období, se vedení jednotlivých týmů musí rozhodnout, jak naloží se svou budoucností. Některé se vydají cestou přestavby kádru. Obviňovat Arizonu nebo Buffalo z nějakých machinací je nefér vůči těmto mužstvům. Navíc když se podíváte na ligovou tabulku a porovnáte si, jak na tom byly aktuálně čtyři nejhorší týmy soutěže v loňském ročníku a jak se jim vede letos, pak mi jistě dáte za pravdu, že se toho moc nezměnilo. Bez ohledu na to, kdo bude zrovna jedničkou draftu,“ řekl Bettman.
S opačným názorem přišel minulý týden hokejový analytik Pierre LeBrun ve svém článku pro ESPN.com. Podle anonymního zdroje, za kterým se má skrývat vysoce postavený člen exekutivy jednoho týmu ze Západní konference, už se Buffalo pomalu připravuje na příchod McDavida.
V říjnu se na ledě Sabres odehrálo utkání juniorského celku Erie Otters, jehož kapitánem je právě osmnáctiletý Kanaďan. Začátkem ledna se k týmu jakožto konzultant připojil bývalý brankář Sabres Martin Biron. Přitom u Otters pracuje i jeho bývalý spoluhráč, někdejší obránce Jay McKee (asistent trenéra).

„Nezapomínejte na draftovou loterii. Můžete skončit na kterékoliv pozici, ale to vám automaticky nezaručuje, že získáte určitého hráče. Myslím, že lidé v tom hledají více, než jaká je skutečnost. Je to nefér vůči některým týmům,“ pravil Bettman.
Nicméně nejhorší týmy jsou stále výrazně zvýhodněny. Kupříkladu mužstvo, které letos skončí na 30. místě v tabulce, bude mít 20% šanci na zisk prvního výběru v draftu a 80% na volbu s číslem dvě. Jinými slovy – týmy se mohou posunout jen o jedno místo dozadu, než stanovuje jejich startovní pozice. To znamená, že nejhorší klub letošního ročníku má 100 procentní jistotu toho, že v draftu 2015 uloví McDavida nebo Eichela.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -