- Reklama -

Salmingova první vzpomínka na Forsberga: „Poslal mě někam…“

- Reklama -

V kanadském Torontu probíhá tento víkend uvedení nových členů do Hokejové síně slávy, což se mimo jiné týká i Dominika Haška. Dalším z nových členů je Peter Forsberg, který se při této příležitosti potkal se slavným krajanem Börje Salmingem. A bývalá legenda Maple Leafs zavzpomínala na to, kdy se tihle dva možná nejslavnější švédští hokejisté potkali poprvé.
Bylo to na začátku 90. let, kdy Salming v dresu AIK Stockholm nastoupil proti týmu z MoDo, kde začínal mladičký Forsberg. „Vyváděl na ledě jako šílený a pořád něco křičel na rozhodčí,“ vzpomíná Salming.
„Tak jsem k němu přijel a povídám mu: Hele buď v klidu, nebo tě sudí vyloučí. A co mi odpověděl? F… off,“ směje se někdejší zadák ještě dnes.
Dost neuctivé od rozpustilého teenagera k někomu, kdo vyšlapal cestičku do NHL švédským hokejistům jako právě Forsberg nebo Mats Sundin.
„Pro mne a Inge Hammerströma to tehdy v 70. letech byly sakra těžké časy,“ tvrdí Salming o svých začátcích v NHL. „To nebyl hokej, na který jsme byli zvyklí z Evropy. Po některých zápasech jsem byl tak omlácený, že jsem byl obložený pytlíky s ledem. Ale postupně jsme se přizpůsobili.“
Salming se postupně vypracoval nejen mezi nejlepší beky Maple Leafs po boku takových hráčů jako Tim Horton nebo King Clancy, ale i mezi nejlepší obránce celé NHL. A v Torontu byl nesmírně populární. Památná je scéna před zápasem Kanadského poháru 1976, kdy publikum v Maple Leaf Gardens při představování jeho jména vstalo a tleskalo ve stoje.
„Nikdy by mě ani nenapadlo, že se něčeho takového dočkám. Už jen to přijet do Toronta a najednou hrát za jiný tým než domácí. Bylo to neuvěřitelné. Nemohl jsem to tehdy pochopit, ale byl to zkrátka úžasný zážitek. Fanoušci mě zde v Torontu vždy zůstali věrní,“ líčí dojatě Salming.
Foto/Photo by: Håkan Dahlström by Wiki

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -