- Reklama -

Sám se málem utopil v drogách a alkoholu. Bývalý rváč nyní hokejistům pomáhá

- Reklama -

Fanshop týmuBrian McGrattan ukončil svoji profesionální hokejovou dráhu v ročníku 2016-2017 v dresu celku Nottingham Panthers. Nejen svoji profesionální kariéru, ale i život mohl však zakončit mnohem dříve. Nyní využívá svých zkušeností, aby zabránil hráčům Calgary Flames padnout do podobné díry, ve které se před více než deseti lety nacházel on sám.
Vysoký je ke dvěma metrům, váží dobře přes metrák. V kondici se McGrattan udržuje stále, byť NHL je pro něj uzavřenou kapitolou už pět let. Byl jedním z posledních bitkařů staré školy, který se v lize udržel. Svoji bilanci uzavřel na 317 utkáních, ve kterých si odseděl 609 trestných minut.
Dnes je spokojeným otcem tříletého Gaba, v Calgary kromě své částečně terapeutické funkce dohlíží i na hokejový potěr. Jedno mu je ale jasné: kdyby před více než deseti lety pokračoval v nastoupené cestě, rozhodně by to nedělal. „Byl bych mrtvý. Nic z toho bych nyní neměl,“ otevřel se ve zpovědi pro Sportsnet.
Drogový kolotoč
Začátkem prosince 2008 se zamkl v ložnici svého domu ve Phoenixu a odmítl jít ven. Klubu zavolal, že je nemocný, a tak nedorazí na trénink. Nemocný skutečně byl, právě se snažil dostat z následků pětidenní akce, při které ho držel na nohou kokain a veškerý alkohol, který mu zkřížil cestu.

„Nejsem si jistý, jestli jsem chtěl tenkrát umřít. Prostě mi to bylo jedno,“ popsal své vnitřní pochody o mnoho let později. Jen co dokončil hovor s trenérem, vytočil číslo své matky Cathy. „Potřebuju pomoct,“ slyšela na druhém konci drátu.
Díky tomu nyní může vykonávat funkci, která je v současné NHL ojedinělá. Využívá svých zkušeností s vyrovnáváním se a překonávání různých překážek k tomu, aby pomohl současným hráčům svého bývalého klubu Calgary Flames.
Starší bratr
Jeho pozice se oficiálně jmenuje Director of Player’s Assistance. Není ani proškoleným terapeutem či doktorem. Sám McGrattan svoji roli popisuje jako „starší brácha“ nebo „kámoš“ pro hráče. Všichni hráči Flames, včetně hokejistů z farmářského týmu s ním mohou mezi čtyřma očima probrat cokoliv, co je trápí. Někdejší bitkař na rozdíl od studovaných terapeutů a doktorů moc dobře zná úskalí, kterými se kariéra profesionálního hokejisty hemží. Pro jeho hráče je tak jednoduší s ním mluvit.
„Jsem tu pro ně kdykoliv se něco děje. Volat mi mohou kdykoliv. Manželské problémy, potíže v rodině, úzkost, závislost. Jsem tu pro to, abych naslouchal a poradil,“ vysvětluje borec, který v lize začínal v dresu Ottawy Senators.



Jeho úkolem je být oporou hned od začátku hráčova působení v organizaci Flames. Spoustu času tak stráví ve Stocktonu, kde se nachází farmářský celek Plamenů. První kontakt začíná zpravidla tak, že s menšími skupinkami hráčů vyrazí na kafe nebo na něco k snědku. A řekne jim, o co běží.
„Už je to více než rok a půl, co jsem v této pozici. Doufám, že mě vidí jako jednoho z nich.“
Několik stupňů pomoci
„Náš pohled na věc je takový, že čím lepší je tvůj život mimo hřiště, tím lepší budou i tvoje výkony na ledě,“ popsal filozofii Flames pro pořad Tim and Sid na stanici Sportsnet. Záležitosti psychiky berou v Calgary velmi vážně, kromě bývalého bitkaře se okolo týmu pohybuje též Matt Brown, který se zaměřuje na mentální výkonnost hráčů. „Máme několik stupňů pomoci klukům,“ prozradil McGrattan.
Co je nejtěžší na odehraní 82 a více utkání ročně? Kde je ta zátěž, kterou běžný člověk, jenž si tímto kolotočem neprošel, nevidí?
„Obzvlášť nyní je ten tlak mnohem větší než dříve. Dnes se do NHL dostávají mladší hráči než za mých dob. V devatenácti nebo dvaceti letech jste hned za hvězdu, dostáváte spoustu peněz, změní se vám život. Calgary má mladý tým a já se vždycky snažím být co nejotevřenější při vyprávění mých zážitků a s nimi spojených negativních věcí, aby se oni mohli poučit,“ řekl o své práci muž, jenž shodil v nejprestižnější hokejové lize rukavice v 73 případech.
A jak moc potřebují ostatní kluby podobnou pozici?
„Nemohu mluvit za ostatní týmy nebo celou soutěž. Ale vím, že to, co máme v Calgary, je velmi dobré. Snažíme se zde fungovat jako velká rodina. Je pro nás vždy přednější člověk, až poté hráč,“ tvrdí McGrattan.
Podobnou práci dříve vykonával u Los Angeles Kings Brantt Myhres. Svoje působení u Králů ale ukončil už více než před rokem. Flames tak zůstali jediným klubem, který využívá služeb hráčského poradce.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -