- Reklama -

San Jose Sharks: S Karlssonem za Stanley Cupem?

- Reklama -

Generální manažer:
Doug Wilson
Hlavní kouč:
Peter DeBoer
Kapitán:
Joe Pavelski
Umístění v ročníku 2017-18:
3. místo v Pacifické divizi (100 bodů)
Play-off 2017-18:
2. kolo (Anaheim 4:0, Vegas 2:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
67 – Brent Burns (12+55)
66 – Joe Pavelski (22+44)
61 – Logan Couture (34+27)
Nejlepší střelec 2017-18:
34 – Logan Couture
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+13 Joakim Ryan
Nejtrestanější hráč:
Brenden Dillon – 60 trestných minut
Příchody:
Erik Karlsson, Antti Suomela
Odchody:
Paul Martin, Mikkel Boedker, Chris Tierney, Dylan DeMelo, Joel Ward, Eric Fehr, Jannik Hansen, Rudolf Balcers, Josh Norris




Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Martin Jones, Aaron Dell
Obrana:
Erik Karlsson – Marc-Edouard Vlasic
Brent Burns – Justin Braun
Joakim Ryan – Brenden Dillon
(Tim Heed)
Útok:
Evander Kane – Joe Thornton – Joe Pavelski
Tomáš Hertl – Logan Couture – Timo Meier
Joonas Donskoi – Melker Karlsson – Kevin Labanc
Marcus Sörensen – Rourke Chartier – Barclay Goodrow
(Antti Suomela)
Shrnutí:
Poslední play-off začalo pro Žraloky skvěle, když ve čtyřech zápasech smázli nepříjemný Anaheim. Stopku jim ovšem ve druhém kole vystavili Golden Knights, kteří San Jose na své cestě do finále přemohli v šesti zápasech.
Fanshop týmu
Není žádným tajemstvím, že liga se neustále omlazuje a zrychluje, většina klubů dává šanci mladým hráčům. Kádr Sharks ale patří k nejstarším v lize, alespoň co se týče klíčových opor. Joe Thornton bude brzy čtyřicátník, Joe Pavelski a Brent Burns už taky mají Kristova léta, nejmladší už není ani Marc-Edouard Vlasic. Je tedy zřejmé, že čas na získání Stanley Cupu se týmu v této podobě pomalu, ale jistě krátí.
Proto není žádným překvapením, že vedení se rozhodlo sehnat nějakou zvučnou posilu, která by měla k poháru pomoci, pokud možno co nejdříve. Žraloci patřili mezi týmy, které usilovaly o Johna Tavarese nebo Ilju Kovalčuka, oba zmiňovaní hráči ale zamířili jinam.
Přesto nemusí fanoušci smutnit. Nakonec se podařilo dotáhnout do úspěšného konce výměnu s Ottawou a přivést do Kalifornie Erika Karlssona, jednoho z nejlepších beků současnosti. Opačným směrem putovali útočník Chris Tierney, zadák Dylan DeMelo, mladíci Rudolf Balcers a Josh Norris a pár voleb v draftu.
Fanoušci neskrývají nadšení, a spokojení jsou i hráči. Velmi expresivně například vyjádřil svou radost ze zisku Karlssona Joe Thornton. Sharks tak nyní mají jednu z nejnebezpečnějších obran v lize v čele s Karlssonem, Burnsem a Vlasicem.
Kromě toho mají velmi dobrého gólmana v Martinu Jonesovi a solidní útok. Otázkou je, co dovolí zdraví devětatřicetiletému Thorntonovi, který vynechal značnou část loňského ročníku. Přestože už není nejrychlejší, díky své chytrosti a šikovnosti může být stále platným hráčem, zvlášť po boku Pavelskiho, se kterým si náramně rozumí.
Z loňského kádru chybí kromě Tierneyho a DeMela také několik veteránů. V San Jose už nadále nepůsobí zadák Paul Martin a útočníci Joel Ward, Eric Fehr a Jannik Hansen.
V průběhu minulé sezóny přišel do San Jose Evander Kane, forvard s poněkud problematickou pověstí. Okamžitě do týmu zapadl a přispěl důležitými góly, za což se dočkal štědrého dlouhodobého kontraktu. Bude pokračovat v dobrých výkonech? Nedojde u něj k uspokojení z toho, že má vyděláno? Nepředvede zase nějaký exces mimo arénu? V případě, že se bude plně soustředit na hokej, může opět nastřílet slušnou porci branek, což se od něj taky očekává.
Žraloci mají výborného druhého centra v Loganu Coutureovi, dále zlepšovat by se snad měli i Tomáš Hertl, Timo Meier, Joonas Donskoi či Kevin Labanc. Navíc se proslýchá, že hráči hrají velmi rádi pro svého kouče Petera DeBoera, se kterým mají dobrý vztah.
Přesilovková sestava Sharks s Karlssonem, Burnsem, Thorntonem, Pavelskim, Kanem či Couturem by měla patřit mezi nejnebezpečnější komanda v lize. Pokud bude Martin Jones opět podávat spolehlivé výkony a na Burnsovi, Pavelskim a Thorntonovi se nezačne podepisovat přibývající věk, budou letos Žraloci mířit hodně vysoko. Cíl je jasný, zisk premiérového Stanley Cupu v historii klubu.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -