- Reklama -

San Jose zůstává bez vůdce. Kdo bude novým kapitánem?

- Reklama -

Změny-nezměny, tak by se dalo pospat léto v podání San Jose Sharks. Po fiasku v loňském play off se dlouho hovořilo o nutnosti provést nějakou razantní akci, ale ve výsledku k ničemu zásadnímu nedošlo. Spekulace o výměně Patricka Marleaua i Joea Thorntona se ukázaly jako liché, a tak bylo největší změnou převelení Brenta Burnse zpět do obranných řad a odebrání kapitánského céčka z Thorntonova dresu.
Na tom prvním se nic nemění, v případě nalezení nového týmového vůdce jsou trenéři Sharks stále na vážkách. Mužstvo je bez určeného lídra od konce srpna, zámořská kluziště tak v současné době křižují čtyři hráči San Jose s funkcí asistenta kapitána. Jsou jimi Patrick Marleau, Marc-Edouard Vlasic, Joe Thornton a Joe Pavelski. Právě posledně jmenovaný má podle nejnovějších zpráv největší šanci na post nového kapitána Sharks.


Nicméně trenér Žraloků Todd McLellan s žádnými ceremoniemi nespěchá. San Jose čeká ještě 50 zápasů základní části, které by mu měly dát více podkladů pro konečný verdikt.
„Současná situace mi vyhovuje. Hodně našich hráčů se zlepšilo, a to nejen při práci na ledě, ale i svým chováním mimo něj. Včetně Pavelskiho, o kterém teď kolují spekulace. Ovšem jsou tu další – Tommy Wingels, Justin Braun, Marc-Edouard Vlasic – a tak bych mohl pokračovat. Musím ocenit práci týmového vedení, díky kterému máme v mužstvu různé osobnosti, jež předkládají své odlišné názory na stav věci. Ale je odehráno teprve 32 zápasů a před námi je ještě spousta práce,“ sdělil své postřehy McLellan.
Na výkony svých svěřenců si v minulých dvou týdnech nemohl stěžovat. Sharks vyhráli sedm z posledních osmi zápasů, vrátili se na pozici zaručující účast v play off a momentálně stíhají Vancouver v souboji o druhé místo v Pacifické divizi. Hned čtyři hráči San Jose patří do společnosti 30 nejproduktivnějších hokejistů NHL, Joe Pavelski je pak s 15 brankami sedmým nejlepším střelcem zámořské soutěže.
„Hodně hráčů se hlásí o slovo, což je vždy pozitivní znamení. Někteří si zvykají na vůdčí roli v týmu a snaží si najít svojí vlastní cestu, jak mužstvu pomoci,“ řekl McLellan a dodal: „Čím více hráčů se zapojí do procesu budování našeho týmu, tím lépe. Nechceme se dostat do situace, ve které bude všechna tíha ležet na našich veteránech. Proto se snažím komunikovat s mladšími hráči a ptám se jich na rozličné herní momenty. Někdy mají co říci, někdy ne, ale vždy dostanou šanci, aby se mohli vyjádřit.“
Slova to jsou hezká, ale Sharks se musí především činit. San Jose je v play off pečené vařené, do vyřazovacích bojů se dostává pravidelně od roku 2003. Delší postupovou sérií se v současné NHL může pyšnit jen nezničitelný Detroit. Ovšem na trofej nejcennější Žraloci stále nedosáhli. Jejich maximem byly účasti v konferenčním finále v letech 2010 a 2011. Kdo se stane novým lídrem mužstva, který bude mít onu úlohu přinést San Jose vytoužený Stanley Cup, to nám odhalí až následující týdny, možná měsíce.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -