- Reklama -

Schneider má založeno na pořádně dlouhý kabát

- Reklama -

Posledním brankářem, který v NHL absolvoval alespoň 75 zápasů za sezónu, byl před pěti lety Martin Brodeur. V letošním ročníku ho může napodobit další z Ďáblů. Klub z Newarku zatím odehrál dvanáct utkání a Cory Schneider nechyběl ani v jednom z nich.
Máme-li naplnit zpravodajskou povinnost beze zbytku, musíme dodat, že dva duely 28letý gólman nedochytal až do konce. 16. října byl střídán za stavu 2:5 ve 44. minutě, o dvanáct dnů později při stejném počtu inkasovaných branek od Pittsburghu opouštěl klec už po druhé třetině. Zkušený náhradník Scott Clemmensen je ale jinak tak nevyužitý, že ho Devils raději v pondělí poslali na farmu (i s rizikem, že si ho konkurence vytáhne z waiver listu), aby mu dopřáli alespoň nějaké povyražení.
Schneider znamená v němčině „krejčí“. A tenhle ďábelský americký krejčí, v jehož žilách koluje trocha švýcarské krve, sebevědomě přiznává, že má rozměřeno na dlouhé šaty.
„Jsem důkladně připraven na to, že můžu odehrát více než sedmdesát utkání. Musíte brát sezónu zápas od zápasu nebo po krátkých úsecích,“ prozrazuje svůj recept. „Když o ní přemýšlíte jako o šňůře 82 zápasů, může vás to drtit a ztrácíte soustředění. Já více přemýšlím o dalším utkání než o tom, jak se budu cítit při porci 30, 40 nebo padesáti zápasů.“

Dosavadní maximum: 60 utkání na farmě

Vzhledem ke konkurenci v podobě Roberta Luonga se ve Vancouveru pořádné šance nedočkal. Ta přišla až po výměně do New Jersey, jenže tam se loni ještě pravidelně střídal s Martinem Brodeurem, takže osobní rekord má 45 odchytaných utkání. Na farmě Kosatek jich v sezóně 2009-10 zvládl šedesát. K atakování mety, o níž hovoříme v úvodu, to má pořád ještě hodně daleko.
„Je pravda, že jsem nikdy nezažil, abych ustavičně nastupoval po celý rok,“ přiznává v rozhovoru pro list Star-Ledger. „Snažím se proto pořádně starat o své tělo, abych měl jistotu, že to zvládnu fyzicky. Celá věc má dvě stránky, psychickou a fyzickou. Já se učím, jak je udržet v rovnováze.“
Tenhle týden možná poprvé dostane od trenérů volno, Devils hrají podruhé v sezóně dva zápasy během dvou dnů. Ve čtvrtek se představí v St. Louis, v pátek zavítají do Detroitu.
„V příštích šesti týdnech nás čeká hodně zápasů, v některém období budeme určitě potřebovat oba gólmany,“ uznává kouč Peter DeBoer. „Když se podíváte na náš rozpis do Vánoc, je před námi spousta zápasů.“

Bez pauzy to nepůjde

Toho si je vědom i Schneider. „Rozpis vám hodně diktuje, co se bude dít. Měli jsme štěstí, že na začátku sezóny byl řidší, takže jsem byl schopný to zvládat. Dobře ale vím, že příští měsíc bude hektický. Jsem si jistý, že najdeme způsob, jak se s tím vypořádat,“ říká rodák z Marblehead.
„Spousta brankářů vám řekne, že čím víc hraje, tím lépe se cítí. Zápasy jsou na hokeji to nejzábavnější, někdy je z celého dne nejhorší čekání na ně. Nemůžete se dočkat, až budete moci nastoupit. Sedíte a přemýšlíte o spoustě věcí, ale jakmile skočíte na led, přestanete přemýšlet a začnete hrát. To je ta nejlepší část z celého dne,“ uzavírá Cory Schneider.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -