- Reklama -

Schyluje se k výměně mezi Edmontonem a St. Louis?

- Reklama -

Kam se poděly ty staré dobré časy? V říjnu si v Edmontonu připomněli 30 let od zisku prvního Stanley Cupu v klubové historii, ale současnost má ke zlatým osmdesátkám rozhodně daleko. Olejáři čekají na play off od roku 2006, nejdéle ze všech týmů v NHL. I když se rok co rok spekuluje o tom, že by mužstvo nabité mladými talenty mohlo konečně prorazit, k žádnému razantnímu posunu vpřed za posledních osm let nedošlo.
A ani letos se edmontonský „Titanik“ moc dlouho na hladině neudržel. I když je samozřejmě předčasné vynášet definitivní soudy, s kanadským mužstvem to po zhruba čtvrtině ročníku vypadá velmi bledě. Oilers mají za sebou sedmi zápasovou šňůru bez jediného vítězství a jsou na samém dně Západní konference. Jen na třináctou Arizonu už ztrácejí sedm bodů.
Generální manažer Craig MacTavish a především trenér Dallas Eakins tak prožívají nejednu bezesnou noc. Fanoušci i experti se pak shodují na jediném – je třeba sáhnout k nějaké výměně. Před pár dny vyslyšel tato slova i MacTavish, který by do svého mužstva rád přivedl kvalitního centra.
Už loni v dubnu se spekulovalo o tom, že v Edmontonu mají zálusk na švédského centra Patrika Berglunda, hájícího barvy St. Louis Blues. A v posledních dnech se tyto zvěsti znovu probouzejí k životu. Bluesmani si na nedostatek kvalitních centrů rozhodně neztěžují. V létě sice přišli o českého útočníka Vladimíra Sobotku, který zamířil do KHL, ale týmovou základnu posílili Paul Stastny a Jori Lehterä. I díky tomu hraje Berglund v současné době na levém křídle.
Protihodnotou by neměl být nikdo jiný než Jordan Eberle (na snímku), který nemá v mužstvu Oilers zdaleka tak jistou pozici jako Ryan Nugent Hopkins a Tyler Hall. Eberle je rozhodně ofenzivnějším typem hráče – loni nasbíral 65 bodů, o polovinu více než Berglund. Odráží se to i na platovém ohodnocení. Kanadský útočník je ve druhém roce svého šestiletého kontraktu na 36 miliónů dollarů, jeho švédský protějšek bude ještě tři roky pobírat průměrnou mzdu 3,7 miliónů USD.
Asi těžko tak můžeme počítat s variantou výměny „kus za kus.“ Už jen z toho důvodu, že platový strop St. Louis by to prostě a jednoduše neustál. Navíc Berglund letos nasbíral jen čtyři body. Přesto jako prototyp důrazného hráče se skvělými fyzickými předpoklady by do sestavy Edmontonu mohl výborně zapadnout.
Jak navíc upozorňuje trenér Ken Hitchcock, jeho prvořadým úkolem v mužstvu Blues není střílet branky a sbírat jeden bod za druhým. „Pokud se podíváte na jeho čísla, asi si řeknete – tady je něco špatně? Ale to je dost prvoplánová dedukce. V našem týmu má za úkol eliminovat útočné výpady nejlepších hráčů soupeře. Body jsou tím posledním, co nás na jeho hře zajímá.“
Ale ať už dojde k této výměně, ať už se MacTavish rozloučí s Eberlem nebo s Davidem Perronem, jehož jméno se také hodně skloňuje s možným odchodem z Edmontonu, jedno je prakticky jisté. Pokud chce Edmonton získat kvalitního centra do prvních dvou formací, jinak než výměnou to nepůjde. Už nyní je totiž jasné, že v létě příštího roku bude volný trh na střední útočníky značně skoupý.
Shawn Horcoff, Mike Fisher a Daniel Briere – to je trojice nejlépe placených centrů NHL, kteří zatím nemají smlouvu pro následující ročník. Z toho Horcoff hraje ve čtvrté formaci, Briere ve druhé (ale Coloradu chybí šestice útočníků) a Fisher se kvůli zranění ještě nedostal vůbec do hry. Navíc všichni tři jsou starší 34 let. MacTavishovi tak nezbývá, než žhavit telefonní linky.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -