- Reklama -

Sean Avery a zákulisí hokejového play-off: Špionáž a Hašek podvodník

- Reklama -

Fanda NHL
Jen velmi málo do hokeje zapálených Kanaďanů se stane profesionály. Promile z nich pak nakoukne do největší hokejové show. Navzdory tomu, že nebyl draftovaný a často slýchal, že na kanadský národní sport je příliš malý, se Sean Avery zakousnul jako buldok a šanci nepustil. Odměnou mu bylo vítězství ve Stanley Cupu v jeho premiérové sezoně NHL. A také titul nejnenáviděnějšího hráče ligy.
Jméno Sean Avery však na slavném poháru nenaleznete, jelikož neodehrál dostatečný počet utkání, když se v pozdější fázi sezony zranil. Přesto mohl být jako zdravý náhradník svědkem nevídané Dominátorovy jízdy za jeho prvním pohárem Lorda Stanleyho v kariéře. Ve své knížce nazvané Ice Capades se s fanoušky podělil o zajímavé historky ze zákulisí.
Denverská špionáž
Série finále západní konference s Coloradem v roce 2002 byla napínavá od začátku do konce a v šestém zápase byli Red Wings krůček od vyřazení. Stále živá nevraživost obou týmů datující se od roku 96‘,  kdy Claude Lemieux nevybíravě poslal hlavou napřed do mantinelu Krise Drapera, vyšponovala klání těchto mužstev do hvězdných výšin. Při utkáních v Denveru se dokonce Avalanche uchýlili ke špionáži.
Tehdejší kouč Lavin Bob Hartley měl podezření, že brankářská hvězda Detroitu Dominik Hašek chytá s hokejkou, která je širší, než dovolují pravidla. Zkusil tudíž ověřit tuto svoji teorii jedním z technických pracovníků. Ten v noci tajně přeměřil v kabině hokejku šestinásobného vítěze Vezina Trophy a kouči mohl hlásit, že gólmanský fenomén skutečně chytá s nepovolenou výbavou.
Hartley uvažoval. Trestem za nepovolenou výstroj je dvouminutový trest, výhoda, která zvláště v play-off může změnit průběh zápasu a ve výsledku i celé série. K přeměření Dominátorovy hole se uchýlil v šestém zápase, když Avalanche marně zkoušeli dohnat dvoubrankové vedení Detroitu. Šlo o hodně – kdyby Colorado tento zápas vyhrálo, Red Wings by měli prázdniny.
V tom utkání šla Křídla do vedení díky nezapomenutelnému kiksu Patricka Roye. V domnění, že má puk v lapačce, chtěl legendární brankář oslavit tento moment jakousi figurou připomínající Sochu svobody. Jenže instinkt velikána brankoviště zklamal a puk se kutálel za jeho zády – Brendan Shanahan jej mohl klidně doklepnout za čáru. Darren McCarthy v dalším průběhu utkání v úniku přidal pojišťovací gól.
Dvojí agent
Necelé dvě a půl minuty před koncem šel Detroit do čtyř kvůli vyloučení a Hartley se rozhodl uplatnit možnost přeměřit brankářovu hůl. Jenže Haškova hůl byla v pořádku, Hockeytown ubránil přesilovku, pardubický rodák vychytal nulu a Detroit vyhrál i následující utkání a mířil za Stanley Cupem, když poslední překážku pro něj představovali Carolina Hurricanes.
Z TÁBORA RED WINGS: Detroit v obavách. Přijde o svého kapitána?
Jakto, že měl Hašek hůl v pořádku? Sean Avery nechal nahlédnout za oponu této emocemi nabité série: „Hašek chytal celou dobu s širší hokejkou než dovolují pravidla. Jenže Colorado nepočítalo s jednou věcí – svědomím zmiňovaného člověka, co se nám v noci vloupal do šatny. Ten totiž nakonec vše vyklopil Chrisi Cheliosovi, který včas Haška varoval,“ vysvětlil Avery. Zda ho k tomu dohnalo svědomí nebo oportunismus budiž na hodnocení každého ze čtenářů.
Podobné mírné prohřešky proti pravidlům se podle Averyho děly v NHL často. Ve spoustě případů odehráli většinu utkání hokejisté s nepovoleně zakřivenou hokejkou, přičemž měli na střídačce připravenou další, co pravidla splňovala. Zda skutečně tehdy ve vyřazovacích bojích Dominátor chytal s nepovolenou výstrojí už asi nikdy nezjistíme. Nicméně, i když se jí poté vzdal, tak ve veledůležitém zápase vychytal nulu, takže si ani nemusel takto „nečestně“ pomáhat.

VELKÁ LETNÍ SOUTĚŽ PRO NAŠE ČTENÁŘE: OTÁZKA ZDE

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -