- Reklama -

Sean Avery o hokejovém Metoo: Sorry Crowe, takhle jsem to nemyslel

- Reklama -

Fanshop týmuNa podzim loňského roku rozbouřila zákulisí NHL kauza tzv. hokejového Metoo, kdy si hráči brali na paškál své někdejší trenéry za to, co jim kdy udělali. Nejslavnějším jménem, které se muselo zpovídat ze svých někdejších hříchů, byl Mike Babcock. S ním se svezli ale i další jako třeba Bill Peters a Marc Crawford. O posledním jmenovaném se rozpovídal někdejší nejnenáviděnější muž NHL Sean Avery.
Avery v rozhovoru s novinářem New York Post Larrym Brooksem popsal, že když hrál za Los Angeles Kings, tehdejší kouč Marc Crawford jej kopnul poté, co se nechal zbytečně vyloučit. Věci nabraly rychlý spád a Crawford byl suspendován svým současným klubem Chicagem Blackhawks a začalo vyšetřování několik let starého incidentu.
V té době zuřila naplno kampaň hokejového MeToo a žádný tým si tak nemohl dovolit negativní publicitu. Podle Averyho ale článek vyzněl jinak, než chtěl. Vůbec si nechtěl na Crawforda, familiárně v hokejových kruzích přezdívaného „Crow“ (angl. vrána, pozn. red.), stěžovat.
„Byl jsem zděšený z toho, jak se to celé vyhrotilo. Vůbec jsem nechtěl, aby to vyznělo, že jsem nějaká oběť. Mluvil jsem s Larrym Brooksem ještě předtím, než všechny ty věci o Petersovi vyšly na povrch,“ začal svůj příběh v podcastu Spittin‘ Chiclets.
„Brooks se mě zeptal, jestli na mě nějaký kouč byl hrubý. Řekl jsem mu, že Crow mě jednou nakopnul na střídačce. Ale doplnil jsem k tomu, že jsem se nechal zbytečně vyloučit a zasloužil jsem si to. Pak vyšel článek a za tři dny jsem se probudil a zjistil, že Mike Crawford je vyšetřován na základě toho, co jsem o něm řekl.“
Neúnosná meze
Celá kauza se podle někdejšího levého křídla vyhrotila do naprosto nepochopitelných a původně nezamýšlených mezí. „Mrzelo mě to. Necítím kvůli tomu vůbec žádnou zášť. Upřímně, děsí mě, že ta jeho omluva, kde jmenoval i mě, bude na internetu už navždy,“ vyznal se.
„Nemá se mi za co omlouvat. Cokoliv mi kdy udělal, jsem si rozhodně zasloužil. Měl jsem od trenérů dostávat přes držku mnohem víc,“ přiznal sebekriticky.
Incident se snažil podle svých slov ještě zachránit tím, že se pokusil dovolat vedení Blackhawks, konkrétně GM Stanu Bowmanovi. „Tři hodiny jsem se jim snažil dovolat. Vytočil jsem všechna čísla spojená s Blackhawks, která jsem na internetu našel. Až jsem se konečně dostal alespoň na jeho sekretářku, kde jsem jí nechal vzkaz, ať mi Stan Bowman zavolá. Ale tři dny se mi neozval,“ pokračoval Avery.
Do celé věci se totiž následně přimíchali i právníci. „Vyloženě vyslýchali. Připadal jsem si jak u soudu. Bál jsem se, abych neřekl nějakou další blbost, co by Crowovi ještě více uškodila. Řekl jsem jim: ‚Poslouchejte, každý kouč má svůj způsob práce. Občas vás prostě trenér kopne do p*dele nebo se vás jinak dotkne. Může to mít miliony důvodů, dotkne se vás, abyste šel na led. Nemáte žádnou škálu, na které byste si řekli, že taková síla je ještě ok, když do vás bouchne, ať jdete na přesilovku‘,“ naštvaně vysvětloval Avery.
Další právníkovy otázky mířily na to, zda Crawford někdy řekl něco homofobního nebo rasistického. „To už mi připadalo úplně přehnané. Ani za milion let jsem nic takového od něj neslyšel. Proč se mě na to vůbec ptáte? Bavíme se o tom stejném člověku?“ ukončil svoji historku muž, který si odseděl v základní části NHL 1533 trestných minut.
Čert a ďábel
Sean Avery se potkal ve své kariéře i s druhou výraznou postavou hokejového Metoo Mikem Babcockem a to v sezoně 2001-2002 v týmu Cinncinati Mighty Ducks z AHL. „Jednou si mě zavolal do kanceláře a udeřil na mě: ‚Tys mi propíchnul pneumatiky včera?‘. Odpověděl jsem mu, že samozřejmě ne. Byl na mě jak pes,“ odpověděl Avery s tím, že si nevybavuje žádnou vyloženě otřesnou věc, kterou pod Babcockem zažil.
„Když na to teď vzpomínám, bylo nám dvacet, hráli jsme na farmě. Byli jsme utržení z řetězu, absolutně bez kontroly. Tehdy jsem měl myslím přes 300 trestných minut. Jak se dostanete do hlavy takhle rozjetému dvacátníkovi? Prostě vyháněl čerta ďáblem,“ myslí si Avery.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -