- Reklama -

Sedmdesát v sedmdesáti. Mathew Barzal pokořil další nováčkovský milník

- Reklama -

Byl to další zápas, kdy se fanoušci Ostrovanů chytali za hlavu, jak jejich tým hoří v defenzivě a inkasuje jeden gól za druhým. New York Islanders včera padli s Washingtonem v poměru 3:7 a sen o play-off jim protéká mezi prsty. Přitom sezónu rozjeli výborně a atraktivní ofenzivní hrou bavili fanoušky.
Co je jim to ale platné, když průměrně inkasují nejvíce branek ze všech jednatřiceti týmů v lize. Jedním z mála pozitiv včerejšího duelu tak byla asistence Mathewa Barzala na gól Andrewa Ladda, kterým Isles srovnávali skóre na 2:2.

Dvacetiletý nováček touto přihrávkou pokořil metu sedmdesáti bodů a stihl to v sedmdesátém zápase sezóny. Stále si tedy drží průměr bodu na zápas a může směle pomýšlet na to, že svůj premiérový ročník v NHL zakončí s minimálně osmdesáti body.
Jubilejní bod se zrodil po naprosto typické akci, kdy se Barzal dostal do brejku dva na jednoho a podle očekávání raději přihrál, než aby sám vystřelil. Dokonce musel malinko brzdit, aby svému parťákovi z útoku neujel. Jeho žabku přes obráncovu hůl pak uklidil do branky Andrew Ladd, který se trefil po velmi dlouhé pauze bez gólu.
Od zavedení platových stropů je Barzal teprve sedmým nováčkem, kterému se podařilo překonat sedmdesátibodovou hranici. Těmi dalšími jsou Alex Ovečkin, Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Patrick Kane, Paul Stastny a Artěmi Panarin. Jen pro srovnání – třeba takový Auston Matthews loni nastřílel úchvatných čtyřicet branek, sedmdesátka mu ale o jeden bod utekla.


Rodák z Coquitlamu v provincii Britská Kolumbie je také teprve třináctým centrem v historii NHL, který zaznamenal ve své nováčkovské sezóně minimálně sedmdesát bodů ve věku dvaceti let nebo nižším. Jak známo, střední útočníci mívají mnohem větší odpovědnost a povinnosti také směrem dozadu než křídla, o to je tento bodový počin obdivuhodnější.
Barzal během sezóny přiznal, že Calder Trophy by sice byla fajn, ale na prvním místě je postup týmu do play-off. Možnost bojovat o Stanley Cup ho láká ze všeho nejvíc. Vypadá to, že tento cíl se mu letos nepodaří splnit. Nicméně z osobního hlediska může být spokojený, stihl toho jako „rookie“ víc než dost. Hned třikrát zaznamenal v jednom zápase pět bodů a také vstřelil svůj premiérový hattrick. Aktuálně je nejproduktivnějším hráčem Ostrovanů, o bod před kapitánem Johnem Tavaresem.
Překoná nakonec i osmdesátku? Zakončí ročník s bilancí 82/82 a udrží průměr bodu na zápas? Uvidíme. Každopádně při zranění Brocka Boesera a Charlieho McAvoye asi není o držiteli Calder Trophy nejmenších pochyb. Vždyť tenhle neskutečně rychlý šikula by pravděpodobně vyhrál, i kdyby se jeho konkurenti nezranili.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -