- Reklama -

Sekáčovi ubyde konkurence, Montreal vyměnil Bourquea

- Reklama -

Přebytečný útočník pryč, zkušený obránce do mužstva. Generální manažer Montrealu Marc Bergervin vaří v posledních dnech přestupové polévky podle stejného receptu. 11. listopadu poslal Travise Moena do Dallasu za Sergeje Gončara, včera se zbavil Reneho Bourquea. Místo 32letého forvarda přichází z Anaheimu Bryan Allen.
„Allen je velký chlap s charakterem, který hrál za jeden z nejlepších týmů Západní konference. Nevidím důvod, proč by neměl být schopný pomoci tady v Montrealu,“ vzkazuje šéf Habs případným kritikům. „Obránce postihuje nejčastěji zranění. Zatím jsme měli štěstí, ale mít větší výběr v defenzívě je luxusní.“
Za oběma trejdy jsou samozřejmě v první řadě peníze. Na aktuální bilanci Canadiens se tolik neprojeví, ale do budoucna jim poskytnou potřebný prostor pod platovým stropem. Allen sice z povolené částky odčerpá 3,5 miliónu dolarů, tedy o 200 tisíc více než Bourque, ale po sezóně se stane nechráněným volným hráčem – zatímco smlouva nového člena Ducks ještě rok poběží.
„Reneho ani neštve, že opouští klub, chápe situaci. Vždyť jde z Hamiltonu do Anaheimu,“ připomíná Bergevin, že Bourque byl nedávno kvůli neuspokojivým výkonům nejprve zapsán na waiver list a posléze přeřazen na farmu. „Byl připravený odejít, otočit list. Nepřekvapilo by mě, kdyby se mu u Ducks vedlo dobře. Umí být produktivní a já doufám, že bude.“
Stejné přání mají i v Kalifornii. Osm branek, které Bourque vsítil v 17 utkáních loňského play off, bylo jedním ze silných důvodů pro výměnu.
„Když se rozjede, tak mu to střílí. Líbí se mi také jeho fyzické parametry a bruslení. My máme občas problémy s bruslením, nevím proč. Bourque také ukázal, že umí dávat góly v play off, to je jeden z aspektů, které se mi na něm líbí,“ vypočítává GM Kačerů Bryan Murray.
Vzdát se Allena nebyl pro Ducks problém. Podle času stráveného na ledě (18:12 za utkání) zaujímal v hierarchii obránců až šesté místo (což bylo ale částečně způsobené 14zápasovou zdravotní pauzou v úvodu sezóny), v Anaheimu se navíc hlásí ke slovu nastupující generace.
„Lindholm s Vatanenem dostávají pod Brucem Boudreauem dost prostoru. Nebyl jsem hlavně spokojený s našimi útočníky. Bourque je urostlý a umí bruslit a dostane příležitost,“ říká Bryan Murray.
Odchodem dalšího útočníka se v sestavě Montrealu otevírá větší prostor pro Jiřího Sekáče. Český mladík po vysedávání na tribuně na přelomu října a listopadu znovu patří do základu, v osmi utkáních po návratu nasbíral pět kanadských bodů.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -