- Reklama -

Selänne, Andreychuk, Recchi a Kariya byli nominováni do Hokejové síně slávy

- Reklama -

Sedm nových lidí se letos dočká jmenování do Hokejové síně slávy. Z hokejistů byli vybráni Teemu Selänne, Dave Andreychuk, Mark Recchi a Paul Kariya. Co jméno, to pojem. Dál byla vybrána bývalá kanadská hokejistka Danielle Goyette, majitel Bostonu Bruins Jeremy Jacobs a univerzitní hokejový trenér Clare Drake. Poslední dva byli nominováni v kategorii „stavitel“.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Teemu Selänne vlétl do NHL v sezóně 1992-93 a stanovil dosud nepřekonané nováčkovské rekordy v počtu nastřílených branek (76) a nasbíraných bodů (132). Za 21 let v NHL nakonec hráč, kterému se přezdívalo „finský blesk“, nastřílel 684 gólů.
„Je to úžasný pocit. Jakmile jste mi zavolali, vylepšili jste mi den,“ řekl finský hokejista směrem k předsedovi Hockey Hall of Fame Lanny McDonaldovi. „Chci vám poděkovat za tuto velkou poctu. Bude to velmi výjimečná skupina a já jsem poctěný, že do ní budu patřit. Je spousta lidí, kteří mi hodně pomohli. Jsem velmi šťastný muž. Nemohu se dočkat na listopad.“
Selänne se dozvídá od Lannyho McDonalda o nominaci na uvedení do hokejové Síně slávy

Dave Andreychuk byl kapitánem Tampy Bay v roce 2004, v jediné sezóně, kdy tento klub vyhrál Stanley Cup. Andreychuk byl jediným hráčem, který dal v NHL přes 600 gólů (640) a nebyl členem Hokejové síně slávy. Vybrán byl až po devíti letech, kdy se mu mohlo této pocty dostat.
„O hokeji vždycky uvažuji jako o kolektivní hře, nikdy to nebylo o mě,“ řekl skromně.
Mark Recchi vyhrál Stanley Cup třikrát v kariéře. Hokej na nejvyšší úrovni hrál 22 let. S 1533 body je dvanáctým nejproduktivnějším hráčem NHL všech dob. Na uvedení mezi elitu čekal čtyři roky. Byl jediný hráčem mimo HHOF, který dal 500 branek (577) a současně nasbíral přes 1500 bodů.
„Nemohu výboru dost poděkovat za toto uznání. Je to neuvěřitelný pocit a třešnička na dortu po těch 22 hraní hokeje,“ řekl Recchi.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Paul Kariya byl třikrát vybrán do první All Star pětky sezóny. Kariéru končil s průměrem přesně bodu na zápas, když v 989 utkáních nasbíral 989 bodů (402+587). Sedm let dělal kapitána Anaheimu, hrál také za Colorado, Nashville a St. Louis. V roce 2003 nestačil s Anaheimem ve finále Stanley Cupu na New Jersey. S Kanadou vyhrál zlatou medaili na olympiádě v Salt Lake City 2002.
Několik let působil se Selännem v Anaheimu (1996-2001), rok spolu ještě hráli v Coloradu (2003-04). „Kdybych neměl příležitost hrát s Teemem, nikdy bych v Hokejové síni slávy nebyl,“ řekl Kariya.
Slova chvály měl pro bývalého spoluhráče také Selänne. „Odehrál jsem s Paulem nejlepší roky mého života a vzájemné chemie byla každou noc kouzelná. Hodně jsem se od něj naučil jako od hráče i jako od člověka. Je pro mě velkou poctu sdílet tento zážitek právě s ním.“
K ostatním nominovaným dodejme, že Danielle Goyette vyhrála dvě zlaté medaile na olympiádách v Salt Lake City 2002 a v Turíně 2006, v Naganu 1998 byla stříbrná. Sedm dalších zlatých vyhrála na mistrovství světa. Jeremy Jacobs je majitelem Bostonu Bruins od roku 1975, v roce 2015 dostal Lester Patrick Award za služby hokeji ve Spojených státech amerických. Clare Drake vyhrál s Univerzitou z Alberty šestkrát za 28 let národní šampionát.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -