- Reklama -

Selänne se rozloučil. Jeho číslo osm už nesmí ve finské reprezentaci nikdo nosit

- Reklama -

Naposledy v národním dresu, i když symbolicky. Teemu Selänne využil příležitosti před utkáním finské a slovenské hokejové dvacítky na mistrovství světa juniorů a naposledy obkroužil Hartwall Arenu a zamával divákům. Číslo osm, které nosil v reprezentaci na zádech, bylo tímto ve finském národním týmu vyřazeno z dalšího používání.
Jde o čtvrté vyřazené číslo ve finské reprezentaci. Před Selännem se dočkali na stejném šampionátu stejné pocty už 26. prosince Saku Koivu (číslo 11), Jere Lehtinen (26) a Ville Peltonen (16).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Bylo to po mě skutečně něco výjimečného,“ řekl Selänne během ceremoniálu. „Národní tým byl důležitou součástí mého života. Měl jsem možnost hrát za nároďák skoro třicet let. Byl jsem hrdý, kdykoli jsem si tento dres oblékl.“
„Dneska to byla skvělá pocta. Sdílet ji se všemi důležitými lidmi mého života a fanoušky bylo něco velmi unikátního,“ dodala finská legenda.
Třicetiminutový ceremoniál před zápasem začal frází „Sel8nne navždy“. Projekce běžela nad ledem. Následovaly fotografie z mládí, davy v ochozech hlasitě aplaudovaly, hlavně když se objevila pasáž Selänneho kariéry, kdy oblékal dres Jokeritu Helsinky.
Kalervi Kummola, předseda Finské hokejové asociaci a viceprezident Mezinárodní IIHF, pak předal slovo přímo oslavenci. „Řekl jsem fanouškům, že nevím, jak jim poděkovat. Publikum bylo skvělé. Vždycky jsem měl skvělý vztah s fanoušky, kteří mě celé roky podporovali. Nemám pro to slova.“
Přestože osmičku v národním dresu si dnes neumí nikdo představit na někom jiném než na Selännem, kdysi k ní přišel vlastně náhodou. „Přišel jsem k ní náhodně. Už když jsem byl mladý kluk, trenér mi prostě podal dres a byla na něj osmička. To se mě pak drželo.“
„Moje první adresa měla číslo popisné osm, moje první SPZka byla UC 8. Je zvláštní, jak to funguje, ale vždycky to bylo moje oblíbené číslo…“ dodal bývalý pětačtyřicetiletý hokejista.
Selänne vytvořil v sezóně 1992-93 rekord NHL v počtu vstřelených branek (76) a nasbíraných bodů (132) nováčka. Dnes využívá příležitosti a s chutí sleduje další mladé hokejové naděje. Osobně věří, že současná úroveň juniorů je výrazně vyšší než za jeho let.
„Co dokážou v tomhle věku… Je z toho vidět, že jsou daleko připravenější, než když jsem v tomhle věku hrál já,“ řekl Selänne o přestávce utkání Finska se Slovenskem. „Hrají v juniorech skoro tolik zápasů jako za mořem. Je skvělé vidět mladé kluky takhle připravené.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -