- Reklama -

Selänne to definitivně zabalil. Za Jokerit hrát nebude

- Reklama -

Tentokrát je to definitivní. Teemu Selänne, fenomenální finský útočník, jenž v létě uzavřel svou veleúspěšnou kariéru v NHL, se už na led nevrátí. Spekulovalo se o tom, že by si mohl ještě zahrát za domovský Jokerit Helsinky, který od letošního roku hraje KHL, aby se kruh uzavřel a on skončil tam, kde s hokejem začínal. K tomu už ale nedojde. Finské MTV to tento týden „finský blesk“ potvrdil.
Když před rokem natočil vtipné video, ve kterém hodil své golfové nádobíčko naoko naštvaně do jezírka a oznámil, že přidá ještě jeden rok v NHL, fanoušci jásali. Nic podobného už se ovšem nebude opakovat. Nejlepšího finského hokejistu historie už na ledě uvidíme.
Jeho zámořskou kariéru orámovala fantastická nováčkovská sezóna korunovaná ziskem Calder Trophy, zisk Stanley Cupu s Anaheimem a cena Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL.
Má kariéra je u konce, to je jisté. Je hezké vést život, který není svázaný nalajnovaným programem, pro hraní hokeje už v něm není místo,“ řekl čtyřiačtyřicetiletý Seveřan. „Viděl jsem letos pár zápasů Ducks, ale o mnoho více zápasů mých synů,“ dodal.
Jedno datum si ale do kalendáře může poznamenat už teď. V listopadu 2017, kdy bude poprvé způsobilý pro uvedení do Hokejové síně slávy v Torontu, jej tahle pocta zřejmě nemine. Napodobí tak svého předchůdce Jariho Kurriho a bude teprve druhým hokejistou ze země tisíce jezer, kterému se této cti dostane.
Výčet jeho úspěchů je dlouhý. S Jokeritem vybojoval v roce 1992 finský titul, z MS si přivezl stříbro a bronz. Jeho olympijská sbírka je ještě bohatší, pod pěti kruhy dovedl celek Suomi k jednomu stříbru a třem bronzům. Svou zemi reprezentoval na rekordních šesti olympiádách. V roce 2007 jako člen Ducks se slzami v očích zvedl nad hlavu Stanley Cup.

V roce 2013 byl o něm ve Finsku natočen dokument „Sel8nne“, který se stal nejsledovanějším dokumentem ve finské historii. Jeho letošní biografie s názvem „Teemu“ se drží mezi nejprodávanějšími sportovními tituly v zemi.
V srpnu letošního roku bylo oznámeno, že Selänne a jeho žena Sirpa navrhli ledový komplex, jenž by měl stát ve městě Kirkkonummi. Aréna bude mít tvar čísla 8. Selänne doufá, že tam v budoucnu otevře akademii pro hokejové střelce.
Chtěl jsem po skončení kariéry přijít s něčím, co pomůže naší hře a myslím, že střílení gólů je dovednost, o které se tolik nemluví a která se dostatečně netrénuje,“ prozradil své plány.
Aktivní kariéra sympatického útočníka je tak jednou provždy u konce. Z hokeje ale jméno Teemu Selänne jen tak nezmizí.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -