- Reklama -

Senátoři utekli hrobníkovi z lopaty a nepřestávají fascinovat hokejový svět

- Reklama -

Hokejoví bohové se přestěhovali do Ottawy. Tučnáci z Pittsburghu si po první třetině včerejšího střetnutí možná libovali, jak mají krásně nakročeno do play off, jenže Senátoři jim jejich bláhové sny rychle rozprášili. Nad Canadian Tire Center zavládla červená zástava a Ottawa čtyřmi přesnými zásahy otočila zápas, který se po úvodním dějství zdál být ztracený. Ale tak už to se Senátory v posledních týdnech bývá – aneb čekejte neočekávatelné.
Crosby-Bennett-Hornqvist a Pittsburgh vedl po čtvrthodině hry již 3:0. Obrana Ottawy několikrát zcela zkolabovala, Hammond byl zralý na střídání. Ale s první přestávkou se změnilo rozestavení sil a kanadské mužstvo začalo spřádat nitky nečekaného comebacku. Jak už to v takových případech často bývá, na pomoc musela přispěchat i paní štěstěna.
Ve 35. minutě vyrazil na zteč mladíček Jean-Gabriel Pageau, třebaže jeho tým hrál zrovna v oslabení. Dvaadvacetiletý útočník hledal před bránou Pittsburghu některého ze svých spoluhráčů, ale jeho přihrávka našla pouze brusli hostujícího obránce Derricka Pouliota. Šťastný odraz však zával puk až za záda Marca-Andrého Fleuryho, jehož brankoviště bylo do té doby nedobytnou pevností. „Jakmile jsme skórovali, už jsme nebyli pod tlakem jenom my, ale i hráči Pittsburghu,“ řekl trenér Ottawy Dave Cameron.
Senátoři se své šance chytili jako klíště a v závěrečném dějství zasypali Fleuryho 20 střeleckými pokusy, zatímco jeho protějšek Andrew Hammond byl skoro bez práce. Novou dávku sebevědomí vlil do žil domácích hráčů Mark Stone, který skóroval již 34 vteřin po skončení druhé přestávky. Tučnáci drželi jednobrankové vedení až do 59. minuty, kdy jejich odpor definitivně zlomil další mladík Mike Hoffman.


Nakonec mohli být rádi i za jeden bod, když v závěrečných vteřinách třetího dějství odvracel naprostou katastrofu gólman Fleury. Nicméně porážce svého tým tak jako tak nezabránil, o vítězství Senátorů rozhodl v prodloužení svou druhou brankou v zápase Mark Stone. „Věděl jsem, že má skvělou fazónu. Stačilo mu prostě přihrát před bránu,“ komentoval rozhodující moment kapitán Senátorů Erik Karlsson.
Úspěšný vítězný recept posledních týdnů se znovu osvědčil – Hammond chytá, mladé pušky září a střílejí góly jak na běžícím páse. Přitom se jednalo o souboj zcela rozdílných týmů – Pittsburgh, dorážející na platový strop a vedený hvězdnými útočníky Sidneym Crosbym a Jevgenijem Malkinem, proti Ottawě, kterou kormidluje mladický entusiasmus a ochraňuje gólman, jehož jméno znali před dvěma měsíci jenom zasvěcení.
Tučnáci, kteří v sedmi z posledních osmi sezón překročili laťku sta bodů v základní části, pokaždé postoupili do play off a navrch získali jeden Stanley Cup, proti Senátorům, pro které je stobodová hranice již sedm let neznámý pojem, a kteří dvakrát za poslední tři sezóny nepronikli do play off.
„Mnoho týmů stále bojuje o play off. Na tom není nic divného. Každý rok je jiný a každý sebou přináší nové překážky, se kterými se musíte popasovat,“ řekl Crosby. Tučnácí mají na svém kontě 96 bodů, jeden bod za nimi je Boston a právě Ottawa. Bruins však mají výhodu jednoho zápasu k dobru, takže Senátoři jsou stále v nejhorší výchozí pozici.
V posledních dvou zápasech základní části se Senátoři představí na ledě NY Rangers a Philadelphie. Ať už postoupí do play off nebo nakonec neuspějí, jejich famózní pouť minulými šesti týdny a fascinující drama se šťastným koncem, které připravili vlastním fanouškům v posledním domácím utkání základní části proti Pittsburghu, to bude tak či onak patřit k těm nejsilnějším příběhům, jaké nám letošní sezóna přinese.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -