- Reklama -

Shane Doan ohlásil konec kariéry, v jednom klubu byl 21 sezón

- Reklama -

Kanadský hokejista Shane Doan ve středu oznámil konec aktivní kariéry. Jeho prohlášení následovalo poté, co se klub Arizona Coyotes v polovině června rozhodl s čtyřicetiletým útočníkem neprodlužovat kontrakt. Doan v týmu třináct let působil jako kapitán.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Odcházím z NHL. Chtěl bych Coyotes poděkovat, že mi dali příležitost zůstat zde 21 let. Je to jeden z nejcennějších úspěchů mé kariéry a navždy si budu vážit přátelství, které tu během těch dlouhých let navázal,“ napsal v prohlášení Shane Doan, kterého si někdejší Winnipeg Jets vybrali v draftu 1995. A klubu zůstal věrný i po přestěhování do Arizony o rok později.
„Tehdy jsem si těžko mohl představit, že v Arizoně ukončím kariéru až po dvaceti letech, vychovám zde svou rodinu a budu toto místo nazývat domovem. Ale přesně to se stalo. A proto bylo tohle také jedno z nejtěžších rozhodování, které jsem kdy udělal,“ řekl Doan o konci své kariéry.
Embed from Getty Images
Během ní odehrál v základní části soutěže National Hockey League 1540 zápasů a nasbíral 972 bodů za 402 gólů a 570 asistencí. Ve všech těchto čtyřech kategoriích je historickým lídrem Coyotes. V 55 utkáních play off zaznamenal 15 branek a 13 přihrávek.
Zároveň také patří mezi devět hráčů v historii NHL, kteří odehráli alespoň 21 sezón ve stejném klubu. A jen tři hokejisté odehráli v jednom klubu víc zápasů – Gordie Howe (1687), Nicklas Lidström (1584) a Alex Delvecchio (1549) – všichni v dresu Detroitu Red Wings.


Doan se zúčastnil dvou All-Star Game NHL (2004 a 2009) a v roce 2010 získal King Clancy Memorial Trophy věnovanou hráči s největší oddaností hokeji a s příkladným přístupem pro ostatní.
„Byl jsem požehnán a nesmírně vděčný fanouškům za jejich podporu. Stáli za mnou během mé kariéry i v dobách kdy se mi nedařilo. Je spousta hráčů, kteří jsou mnohem šikovnější a lepší, a přesto se nikdy nedočkali takové vděčnosti a respektu, jaký věnovali fanoušci mně. Ani nemohu vyjádřit, jak si toho vážím. Děkuji vám za to, že jste sledovali, jak zde vyrůstám a já jsem si zase užíval to, jak zde postupně vyrůstala i řada z vás,“ vzkázal Doan fanouškům.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -