- Reklama -

Shayne Gostisbehere, překvapení roku a zachránce Flyers

- Reklama -

Vědělo se o něm, že je talentovaný a má velký potenciál. Pro Philadelphii měl být do budoucna velkým přínosem. Ovšem způsob, jakým obránce Shayne Gostisbehere v listopadu vlétl na scénu NHL, překvapil i ty, kteří mu věřili. A bez přehánění lze říct, že povolání tohoto nováčka z farmy Letcům zachránilo sezónu.
V době, kdy se tradiční opory v čele s Jakubem Voráčkem trápily, jako by Gostisbehere otočil kormidlem a nasměroval Philly na cestu vzhůru tabulkou. Později se k němu přidali i ostatní a Letci se tak nyní mohou těšit na souboje proti Washingtonu v 1. kole bojů o Stanley Cup.
S „Ghostem“ v sestavě mají Flyers bilanci 32-17-10, zatímco bez něj se v úvodu sezóny spíš trápili (7-8-3). Dvaadvacetiletý ofenzivně laděný bek nejenže pomohl týmu bodovat, on doslova zvedal diváky ze sedadel. Přestože měl původně u prvního týmu vydržet jen pár zápasů, na farmu už se nevrátil. Naopak, propracoval se až do prvního obranného páru Flyers. Ofenziva Letců v něm našla tolik potřebnou podporu z druhé vlny.
Rodák z Floridy letos nastřílel 16 branek, což ho řadí na šesté místo mezi všemi obránci NHL. Před ním jsou pouze opravdové hvězdy, které navíc odehrály o osmnáct utkání více. K tomu přidal Američan 27 asistencí, celkem tedy do statistik zapsal 43 bodů. Jeho bodový průměr na zápas (0,72) je mezi nováčky třetí nejvyšší, lépe si v tomto směru vedou pouze ofenzivní kouzelníci Connor McDavid  (1,07) a Artěmij Panarin (0,85). Jako obránce za sebou Gostisbehere ale nechává další opěvované nováčky – Jacka Eichela (0,66) a Dylana Larkina (0,59).
Jeho bodové příspěvky nepřicházejí jen v přesilovkách, jak je tomu u mnoha jiných produktivních zadáků, Gostisbehere boduje pravidelně i při vyrovnaném počtu hráčů na ledě. Zaujme také následující statistika: 15 ze 16 branek, které Gostisbehere letos v NHL vstřelil, buď vyrovnalo skóre zápasu, nebo dostalo Flyers do vedení. Když to tým potřeboval nejvíc, mohl se na bodový příspěvek od „ducha“ spolehnout. To vše za něco málo přes 800 tisíc dolarů, které americký zadák pobírá.
V období mezi 19. lednem a 20. únorem dokázal bodovat v 15 duelech v řadě, čímž stanovil nový rekord NHL. Žádný jiný obránce-nováček v celé historii soutěže nebodoval patnáctkrát za sebou. Jednalo se také o nejdelší bodovou šňůru jakéhokoli obránce za posledních dvacet let.
Když zrovna nebodoval, jeho „sucho“ nikdy netrvalo déle, než čtyři zápasy. To letos nemůže říct ani takový hráč jako Sidney Crosby. O jeho přínosu pro tým svědčí také jiná statistika. V osmnácti duelech bez amerického zadáka nastříleli Flyers pouze 36 branek (průměr 2 góly na zápas). Když byl Gostisbehere v sestavě, nasázela Philly v 58 utkáních 162 branek (průměr 2,8). Jeho přítomnost v sestavě tak znamenala pro Letce vždy téměř gól navíc.
Někdo možná namítne, že není tak dobrý v defenzivě. Kouč Hakstol mu ovšem věří a v rozhodujících chvílích jej neváhá poslat na led. Spoléhá na to, že jeho skvělé bruslení, chytrost a hokejové instinkty mu vždy pomohou z případných problémů.
Mohla by mu povedená sezóna přinést Calder Trophy pro nováčka roku? Kdo ví. Konkurence je letos možná největší za poslední léta. Jsou tu Connor McDavid, Artěmij Panarin, Jack Eichel, Max Domi, Dylan Larkin a další. Už jen dostat se mezi nominovanou trojici bude velký úspěch, na některé výše uvedené hráče se nedostane, přestože za sebou mají parádní rok.
Jisté však je, že se pan neznámý, jehož jméno na začátku sezóny mnozí nedokázali ani vyslovit, stal jedním z nejpříjemnějších překvapení letošního ročníku NHL. Pod postupem Flyers do play-off je Shayne Gostisbehere velice výrazně podepsán. A před tímto „duchem“ by se měli mít na pozoru i suveréni letošní sezóny – Washington Capitals.
Foto/Photo by: Icon Sportswire
 
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -