- Reklama -

Shutout č. 41. Quick je americkým rekordmanem

- Reklama -

V mládí byl Jonathan Quick velkým obdivovatelem Johna Vanbiesbroucka, teď už se přesunul na druhý břeh. Sám je vzorem pro začínající gólmany. Od včerejška můžou jeho potenciální následníci obdivovat v brankáři Los Angeles stejného hrdinu, jakého on obdivoval v legendárním „Broučkovi“ –  muže, který je držitelem amerického rekordu v počtu vychytaných nul v NHL.
Když Quick v pondělí dvaatřiceti zákroky vychytal střelce Chicaga, mohl si do svých statistik v kolonce shutoutů v základní části udělat 41. čárku. Vanbiesbrouck a před ním ještě Frank Brimsek udrželi čisté konto čtyřicetkrát.
„Vanbiesbrouck to měl mnohem těžší,“ sklání se Quick před svým předchůdcem. „Každý jeho shutout vydá za dva moje, takže tenhle můj rekord berte s rezervou. Když vychytáte nulu, jde o týmový úspěch, vděčím za ně všem svým spoluhráčům za ty roky.“
Brimsek chytal v časech Původní šestky převážně během válečných let, kdy počet zápasů postupně rostl ze 48 na 70, ale týmy prakticky nevyužívaly náhradní brankáře. V NHL strávil deset sezón. Vanbiesbrouckova kariéra je ohraničena roky 1981 a 2002, plnohodnotných sezón odehrál osmnáct. Quick se poprvé představil v akci v prosinci 2007, od podzimu následujícího roku je jedničkou Kings.
K výstupu na vrchol stačilo rodákovi z Milfordu 463 zápasů, v průměru byl tedy s nulou každý jedenáctý. Na osamostatnění na čele statistik amerických brankářů ale čekal od konce prosince, kdy udržel čisté konto v utkání s Vancouverem.
„Někdo mi o rekordu řekl, když jsem Vanbiesbroucka vyrovnal, tehdy jsem to zjistil. Od té doby ale uběhl nějaký čas, takže jsem to zase zapomněl. Snažíte se přidávat vítězství, na shutoutech vám nesejde. Chcete vyhrávat, to je jediné, na čem záleží. Kdyby dnešní zápas skončil 5:4, byl bych stejně šťastný,“ říkal při pohledu na výsledkovou tabuli, kde na straně Králů svítila pětka.
Když už je řeč o vítězstvích, má Jonathan Quick se svými 247 zářezy ještě co dohánět. Mezi Američany je šestý a teprve na dvou třetinách Vanbiesbrouckových 374 úspěchů. Mezi nimi je navíc – kromě jiných – i stále aktivní Ryan Miller z Vancouveru (338).
Foto: Kasey Spatz/Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -