- Reklama -

Sidney Crosby získal poprvé Conn Smythe Trophy

- Reklama -

Kanadský hokejista Sidney Crosby získal poprvé v kariéře Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off National Hockey Leagu. Osmadvacetiletý rodák z Cole Harbour, jenž vyhrál s Pittsburghem Stanleyův pohár i v roce 2009, se tak stal třetím hráčem klubu, který tuto cenu obdržel.


Bude vás zajímat:


Při předchozích triumfech Penguins v nadstavbové části soutěže obdrželi Conn Smythe Trophy ruský centr Jevgenij Malkin (2009) a legendární kanadský útočník a nynější spolumajitel Pittsburghu Mario Lemieux (1991, 1992).
„Máme v týmu hodně kluků, kteří se na tom podíleli. Je to výsledek týmového úsilí,“ řekl Crosby. „V každém utkání jsem se snažil makat naplno a dělat svou práci stejně jako kdokoliv jiný. Nevím, jestli jsem udělal něco tak odlišného nebo zvláštního. Všichni jsme se snažili dělat to, co se od nás očekávalo. Každý se snažil plnit svou roli v týmu. A pokud tak činíte, vždycky máte velmi dobrou šanci na vítězství.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.

- Reklama -

Crosby byl ve vyřazovacích bojích s 19 body (6+13) druhým nejproduktivnějším hráčem Pens. Lépe si v tomto ohledu vedl jen Phil Kessel, který nasbíral 22 bodů (10+12). V celkovém pořadí obsadil Crosby sedmé místo se ztrátou jedenácti bodů na vítěze Logana Couturea. Forvard Sharks se stal prvním hráčem od roku 2010, jenž dokázal během jednoho ročníku play off nasbírat třicet bodů (10+20).
„Je to náš lídr,“ uvedl na adresu kapitána Pens útočník Conor Sheary. „I když nedává góly a nesbírá body, pořád je to nejdůležitější kluk v naší šatně. Vím, že Conn Smythe získává nejlepší hráč a on byl našim nejlepším hráčem a byl jím celou sezónu.“
Dvojnásobný olympijský vítěz (2010, 2014) a mistr světa (2015) ve finálové sérii ani jednou neskóroval, v šesti zápasech pouze čtyřikrát nahrával a v hodnocení přítomnosti na hrací ploše při vstřelených a obdržených brankách měl nulu, na ledě byl přesto vždy hodně vidět.

V posledním zápase si připsal dvě asistence – u vítězné trefy Krise Letanga a u pojišťovacího gólu Patrica Hörnqvista do prázdné branky. Navíc hrál nesmírně houževnatě a obětavě, v neděli se mu podařilo zblokovat čtyři střely Sharks.
„Hrál skvěle a po celou tu dobu nás vedl,“ pochválil Crosbyho švédský křídelník Patric Hornqvist. „Možná nenasbíral tolik bodů, kolik si představoval, ale táhl nás na ledě i mimo něj, což je to jediné, na čem nakonec záleží. Je to vítěz a postaral se o to, abychom vyhráli. Pro mě je to nejlepší hokejista na světě.“
Hornqvist ví, o čem mluví. V sérii proti Tampě Bay vystřelil Crosby tři vítězné branky, osm bodů (3+5) nasbíral v pěti zápasech úvodního kola play off proti NY Rangers. Byl také vynikající na vhazování, skvěle bránil a neustále šel ostatním příkladem. Spoluhráči ho považují za srdce a duši týmu. „Sidney nenosí céčko na dresu bezdůvodně,“ řekl Sheary.
Během play off trávil Crosby na ledě v průměru 20:26 minuty na zápas, jeho úspěšnost na vhazování činila 52,4%. „Byl skvělým lídrem našeho týmu. Je to kompletní hokejista, který umí hrát na obou koncích kluziště. Když to tým potřebuje, hraje výborně v oslabení. Skvěle si vede i na vhazovaní a nastupuje ve všech klíčových situacích. Myslím, že ho to (druhý zisk Stanley Cupu) zařadilo mezi nejlepší hokejisty historie. Je lepší než všichni ostatní, svými schopnostmi to dokazuje,“ vyzdvihl Crosbyho hokejové umění trenér Penguins Mike Sullivan.

Crosby rozšířil svou sbírku trofejí

Art Ross Trophy – 2007, 2014
Lester B. Pearson Award/Ted Lindsay Award – 2007, 2013, 2014
Hart Memorial Trophy – 2007, 2014
Mark Messier Leadership Award – leden 2007, 2010
Prince of Wales Trophy – 2008, 2009, 2016
Stanley Cup – 2009, 2016
Maurice „Rocket“ Richard Trophy – 2010
Conn Smythe Trophy – 2016

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -