- Reklama -

Sjomin doplatí na zpackanou sezónu, Carolina ho vykoupí ze smlouvy

- Reklama -

Očekávatelné se pomalu stává skutečností. Ruský útočník Alexander Sjomin prožil naprosto katastrofální sezónu, která ho bude stát místo v sestavě Caroliny. Někdejší čtyřicetigólový střelec, jenž si v letošní sezóně připsal pouze šest přesných zásahů, byl vedením klubu zapsán na bezpodmínečný waiver list, což je první krok k tomu, aby mohl být ruský hokejista vykoupen ze smlouvy.
Jednatřicetiletý forvard má před sebou ještě tři roky svého stávajícího kontraktu, který mu každoročně vynese 7 miliónů dolarů. Jeho vykoupení tak klubovou pokladnu pořádně zabolí. Sjomin má totiž nárok na dvě třetiny (tedy 14 miliónů USD) ze zbývající sumy, kterou mu měla jeho smlouva přinést. Tyto peníze mu americký celek postupně vyplatí v průběhu následujících šesti let.
Canes se tak zbaví svého druhého nejlépe placeného hráče, zatímco Sjomin nabude status volného hráče bez omezení a bude moci podepsat smlouvu s kterýmkoliv zámořským celkem. „Bylo to pro nás nesmírně složité rozhodnutí, které musel posvětit i majitel klubu Peter Karmanos. Alex tady odvedl kus práce. Nejde o nic osobního, bylo to čistě obchodní rozhodnutí,“ řekl generální manažer Canes Ron Francis.
Jednatřicetiletý Sjomin přišel do Caroliny v létě roku 2012, když se s tehdejším manažerem Jimem Rutherfordem domluvil na jednoleté smlouvě na 7 miliónů dolarů. Vedení Canes bylo s jeho hrou natolik spokojeno, že v březnu následujícího roku ocenilo ruského forvarda pětiletou smlouvu, která mu měla vynést dalších 35 miliónů USD.
Rutherfordův plán byl jednoduchý – Sjomina podepsal hlavně proto, že nutně potřeboval elitního útočníka, který by zastal místo po boku kapitána týmu Erica Staala. Ruský forvard posbíral ve zkráceném ročníku 2012-2013 44 bodů ve 44 zápasech a společně se Staalem a český útočníkem Jiřím Tlustým vytvořil jednu z nejnebezpečnějších formací celé NHL. Dlouhodobý kontrakt byl tak pouze logickým vyústěním stávající situace.

„Prožil skvělou sezónu, jeho formace patřila k nejlepším v soutěži. Měli jsme jenom dvě možnosti – buď s ním podepsat nový kontrakt, nebo riskovat jeho návrat zpátky do Ruska. Vybrali jsme si první možnost. Nevyšlo to,“ vysvětloval Rutherford.
Na podzim roku 2013 si Sjomin poranil zápěstí v jednom z předsezónních přípravných utkání, v průběhu následujícího ročníku musel zápasit i s příznaky otřesu mozku. Výsledkem byl pokles jeho produktivity – 22 gólů a 42 bodů v průběhu 65 utkání.
V letošním ročníku přišel totální propad do průměru. Sjomina znovu provázely zdravotní problémy, ale tentokrát již nelze svalovat vinu jenom na ně. Ruský forvard totiž vynechával zápasy nejenom v době, když byl zrovna na marodce. V několika utkáních jej trenér Bill Peters postavil mimo sestavu jakožto zdravého náhradníka. Rodák z Krasnojarsku prožil jednoznačně nejhorší sezónu v kariéře, když v 57 zápasech posbíral jen 19 bodů a vsítil pouze šest branek.
„Zranění nelze brát na lehkou váhu, nicméně v letošním ročníku prostě nehrál na takové úrovní, jakou bychom od hráče jeho formátu očekávali. Snažíme se vést naše hráče k zodpovědnosti za jejich výkony. A když mluvíte o zodpovědnosti a vysoké herní úrovni, musíte se tím také řídit, v opačném případě totiž ničeho nedocílíte. Alex nepodával optimální výkony, ať už byl důvod jakýkoliv,“ řekl Francis.
Sjominův kontrakt je vůbec ten nejobjemnější, jaký kdy vedení Caroliny vykoupí. Ruský forvard měl být pro příští sezónu druhým nejlépe placeným hráčem na soupisce Hurricanes, lepší příjmem se měl pyšnit pouze Eric Staal.
Někdejší útočník Washingtonu však svoji zámořskou misi ještě nehodlá úplně odpískat. Hráčův agent Todd Diamond uvedl, že jeho klient chce v NHL nadále setrvat.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -