- Reklama -

Skvělá zpráva! Kouč Keenan se může opět zapojit do běžného života

- Reklama -

Fanshop týmuNěkdejšímu kouči Philadelphie, Chicaga či Floridy se před devíti měsíci obrátil svět na ruby. V 68 letech se Mike Keenan dozvěděl strašnou zprávu: „Máte rakovinu prostaty.“ Trenér, který naposledy působil u Kunlun Red Star v KHL, se po devíti měsíční léčbě může podle doktorů vrátit do normálního života.
Ve své kariéře získal Stanley Cup, Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra, prošel se svými mužstvy mnoho náročných bitev. Loni v květnu ale musel započít tu vůbec nejtěžší. Svérázný kouč o svém boji veřejně mluvil, aby rozšířil povědomí o této nemoci a řekl ostatním mužům o důležitosti prevence podobných onemocnění.
Včasná diagnóza
V září pak podstoupil zákrok zvaný brachyoterapie. Ta spočívá v zavedení zdrojů záření přímo do nádoru. Díky tomu je možné aplikovat vysokou dávku záření tak,  aby co možná nejméně uškodila okolním zdravým tkáním. Asi půl roku po zákroku musel odpočívat a vyhýbat se běžným aktivitám.



Jak ale řekl s úlevou novinářům před utkáním s Carolinou, kdy se připomínalo výročí 25 let od zisku doposud posledního Stanleyova poháru pro New York Rangers, před dvěma týdny se po lékařské prohlídce dozvěděl vynikající novinu.
„Je mi skvěle. Doktor mi řekl: „Jste v pořádku, můžete se do toho znovu opřít. Tak jsem se znovu pustil do práce. Nevadí mi o mé nemoci mluvit, myslím, že je dobré takto budovat povědomí o této chorobě,“ sdělil reportérům.
Protože Keenanův nádor podchytili lékaři včas, nebylo nutné jej odstranit chirurgicky. Kouče s neortodoxními metodami se na střídačku týmu NHL postavil naposledy v roce 2009. Po několikaleté přestávce se vypravil do Ruska, kde tři roky trénoval Metallurg Magnitogorsk. Jednou s ním získal Gagarinův pohár. Jeden necelý ročník strávil u Kunlun Red Star z Číny.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -