- Reklama -

Sladká pomsta! Barzal hattrickem zničil Toronto se „zrádcem“ Tavaresem

- Reklama -

Útočník Toronta John Tavares v létě opustil Islanders a podepsal jako volný hráč sedmiletou smlouvu s Torontem v celkové hodnotě 77 milionů dolarů. Islanders nezískali vůbec nic a zbyly jim jen oči pro pláč.



Pajama boy
Fanoušci Ostrovanů to dost těžce nesli. Poté, co jejich bývalý kapitán zveřejnil na sociálních sítích svou fotografii z dětství, na které je zachyceno, jak spí v pyžamu Maple Leafs, dostal od nich přezdívku „pajama boy“.
Včera se poprvé od svého odchodu představil Tavares proti svému bývalému klubu. Naštěstí pro něj se hrálo v Torontu, dá se totiž očekávat, že při návratu do New Yorku se dočká ne úplně vřelých reakcí, ačkoli se určitě najdou fanoušci, kteří mu projeví vděčnost za jeho devítileté služby.
Spousta lidí očekávala, že rozjetí Leafs, kteří se pyšní druhou nejlepší bilancí v celé lize, svého soupeře pořádně zmáčknou. Vždyť v jejich dresu září všechny hlavní opory – Auston Matthews, Mitch Marner, Morgan Rielly či už zmiňovaný Tavares.
Islanders si sice také vedou mnohem lépe, než se před sezónou čekalo, ale Toronto přece jen bylo favoritem. Navíc se pro Isles jednalo o druhý zápas ve dvou dnech. Zápas byl ke všemu hlavní náplní tradičního sobotního televizního programu Hockey Night in Canada. Celá Kanada měla sledovat, jak po dlouhých letech skvěle hrající Leafs opět nasází slušnou porci branek.
Barzal steals the show
Sobotní hokejovou show si pro sebe ovšem ukradl útočník hostů Mathew Barzal, který nasázel „natty hatty“, tedy čistý hattrick. Na tři trefy mu stačilo rozmezí 7 minut a 44 vteřin. Robin Lehner podpořil jeho úsilí šestatřiceti úspěšnými zákroky a vychytanou nulou. Výsledek? Výhra Ostrovanů v poměru 4:0.
Isles udrželi na uzdě nejen Tavarese, ale i všechny ostatní domácí hvězdy. Nedovolili jim ani jednu gólovou radost. Setkání s bývalým klubem tak muselo Tavaresovi pořádně zhořknout.
Fanshop týmu
To Barzal zažíval zcela opačné pocity. Od začátku sezóny jej mnozí kritizovali. Prý loni zářil hlavně proto, že Tavares nastupoval proti nejlepším řadám soupeřů a on měl ve druhé lajně více volnosti. Prý málo střílí. Vůbec nedává góly. Hraje riskantně, často ztrácí puky, což vede k nebezpečným brejkům. A tak dále…
The kid that won the Calder
O motivaci tak měl jednadvacetiletý forvard včera postaráno. Navíc Tavares loni v jednom z rozhovorů mluvil o Barzalovi a použil výraz „the kid that won the Calder“ (ten kluk, co vyhrál Calder Trophy), kterého se ihned chytli fanoušci i novináři. Jako by si nedokázal vzpomenout, jak se jeho spoluhráč jmenuje. Po včerejšku už si jeho jméno nejspíš zapamatuje…
Pravdou je, že Barzalovo bodové tempo za loňským o něco zaostává, ale zase ne o tolik. V asistencích je na tom podobně, ubral jen nepatrně. Jen ty góly ne a ne přijít. Až nyní. Pořád má ale půlku sezóny na to, aby loňský výkon minimálně vyrovnal. Navíc je třeba si uvědomit, že si letos musel zvykat na novou roli hlavního tahouna týmu, navíc pod novým koučem, který vyznává jiný herní styl.
Barry Trotz mladou hvězdičku rozhodně nešetří, několikrát v závěrech zápasů Barzala dokonce posadil. Snaží se z něj udělat komplexního hráče, nejen fantastického tvůrce hry. A Barzal se na začátku ročníku skutečně trochu trápil. A když k tomu připočteme fakt, že ligová špička včele s MacKinnonem, Rantanenem, McDavidem nebo Kučerovem nasadila doslova zběsilé bodové tempo, Barzal najednou vypadal, že za elitou dost zaostává.
Je třeba si ale uvědomit, že je pořád velmi mladý, vždyť v NHL odehrál všeho všudy jen nějakých 120 zápasů. A v nich si drží průměr bodu na zápas! To je pro mladého kluka na začátku kariéry vynikající vizitka. Zdá se, že v poslední době chytil výbornou formu. Za pouhé dva večery získal celkem šest bodů, z toho hned pět bylo za branky (2+1 a 3+0).
Za posledních deset zápasů nasbíral celkem 14 bodů (7+7) a momentálně hraje svůj nejlepší hokej v tomto ročníku. Jeho letošní bilance činí 37 zápasů, 10 branek, 25 asistencí, 35 bodů. Průměr necelého bodu na zápas dává reálnou šanci, že klidně může loňských 85 bodů zopakovat, nebo dokonce překonat. Jestli takhle vypadá nechvalně známý syndrom druhé sezóny (sophomore jinx), tak co by za něj ostatní hráči dali…
Góly přijdou
Vidět ho, jak v přesilovce pálí golfákem z levého kruhu jako Ovečkin, nebo jak v situaci dva na jednoho místo přihrávky sám zakončuje, to jsou věci ještě nedávno nevídané. Však ho také Barry Trotz za častější střelbu chválí. „Líbí se mi, když se řítí do útočného pásma a je hladový po gólech,“ říká Trotz.
Dříve každý věděl, že od něj může očekávat přihrávku, teď si musí soupeři dávat pozor také na střelu. „Je to jeden z nejšikovnějších a nejrychlejších hráčů v lize. Zdá se, že teď začal více střílet a začal si v zakončení víc věřit. Má výbornou střelu. Když ji bude používat častěji, bude dávat spousty gólů,“ myslí si brankář Robin Lehner.
V Torontu se chcete vždycky předvést
„Na každém z nás bylo vidět, že jsme na tento zápas připraveni. Věděli jsme, co je v sázce. Byl to důležitý zápas proti jednomu z nejlepších týmů v lize. Když budeme hrát jako dnes, může být tento náš tým výjimečný. Máme v kabině skvělou atmosféru, všichni chceme vyhrávat a bojujeme,“ prohlásil hrdina večera.
„Pokaždé, když hrajete v Torontu, takzvané Mekce hokeje, a vysílá to Hockey Night in Canada, chcete odehrát dobrý zápas. Proti takovému týmu musíte hrát svůj nejlepší hokej. Všichni jsme do toho dnes dali všechno,“ pochvaloval si Barzal, který vůbec neskrýval, že měl na tento duel zvýšenou motivaci. Vždyť prakticky od samého začátku sezóny se fanoušci Leafs a Isles na sociálních sítích přou, zda je lepší Barzal, nebo Tavares.
Letošní čísla zatím hovoří pro bývalou jedničku draftu, která je na tom bodově a zejména střelecky daleko lépe. Nicméně Barzal měl do ligy lepší vstup než kdysi Tavares a stále se může hodně zlepšovat. A momentálně vedle sebe nemá, na rozdíl od Tavarese, takové hráče, jako je Mitch Marner. A pokud budeme soudit podle včerejšího vzájemného souboje, tak tahle noc patřila jednoznačně Barzalovi.
Pro Barryho Trotze to byla výhra číslo 782, čímž na čtvrtém místě historického pořadí vyrovnal legendu Islanders Ala Arboura. Ostrované navíc úplně poprvé ve své historii udrželi nulu na ledě Maple Leafs.
„Hodně se od tohoto zápasu čekalo. Snažil jsem se být připraven co nejlépe. Přál bych si, abych hrál lépe a abychom dosáhli na lepší výsledek,“ komentoval porážku po utkání Tavares. „Tahle prohra chutná kysele. Snad se z ní poučíme. Musíme hrát mnohem líp,“ dodal. „Všichni jsme chtěli pomoci Johnovi vyhrát tento zápas, ale neodvedli jsme dobrou práci,“ prohlásil kouč poražených Mike Babcock.
Posledním hráčem Islanders, který dal hattrick proti Torontu, byl v roce 1986 fenomenální střelec Mike Bossy. Ještě před ním to dokázali třeba Pat LaFontaine, Bryan Trottier nebo Denis Potvin.
Sestřih zápasu:

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -