- Reklama -

Smutný den pro hokej. Odešel kanadský kouč Pat Quinn

- Reklama -

Hokejový svět zažívá černý vstup do nového týdne. Nejprve přišla z Moskvy smutná zpráva o úmrtí legendárního Viktora Tichonova, bývalého dlouholetého kouče reprezentace a CSKA Moskva. Jen o pár hodin později dorazila tragická novina také ze zámoří. Ve věku jednasedmdesáti let odešel Pat Quinn, jeden z nejuznávanějších trenérů kolébky hokeje. Tím však výčet smutných zpráv nekončí. Zemřel rovněž bývalý hráč a trenér Murray Oliver. Pojďme si nyní připomenout život a úspěchy Pata Quinna.
Stanley Cup mu dvakrát těsně unikl
Ačkoli ani jednou nevyhrál slavný Stanley Cup, nesmazatelně se zapsal do kanadské hokejové historie. S Vancouverem a Philadelphií to dotáhl až do finále, trénoval také v Torontu, Los Angeles a Edmontonu. Dvakrát byl vyhlášen nejlepším koučem sezóny. S trénováním skončil v roce 2010.
Jako hráč odehrál v NHL devět sezón, vystřídal dres Atlanty, Toronta a Vancouveru. V součtu hráčské a trenérské kariéry se v National Hockey League objevil ve více než dvou tisících utkání.
Byl jedním z pouhých čtyř mužů, kteří získali cenu Jacka Adamse se dvěma různými týmy (pouze Pat Burns, nedávno uvedený do HHOF, to dokázal se třemi). Svou kariéru spojil především se dvěma kanadskými městy – Vancouverem a Torontem. V roce 2002 dovedl Kanadu po předlouhých padesáti letech k olympijskému zlatu.
V NHL debutoval za Toronto až jako pětadvacetiletý v sezóně 1968-69 a brzy si udělal jméno, proslul třeba tvrdým hitem na slavného Bobbyho Orra v play off. Z Toronta odešel do Vancouveru (1970-72), následně působil pět let v Atlantě (1972-77). Jeho trenérská kariéra, která byla daleko úspěšnější, začala téměř bezprostředně poté, co pověsil brusle na hřebík.
Hned v následujícím ročníku se připojil k organizaci Flyers a před koncem další sezóny vystřídal Freda Shera na pozici hlavního kouče. V roce 1980 se s týmem Letců probojoval do finále play off proti New York Islanders, na Stanley Cup ale nedosáhl. Poprvé byl vyhlášen nejlepším koučem sezóny.
Úspěšná přestavba ve Vancouveru
Ve Philadelphii skončil po sezóně 1981-82. Jeho další kroky vedly do Los Angeles (1984-87). Následovala štace ve Vancouveru, kde se jako prezident a generální manažer hlavní měrou podílel na přebudování týmu. Kosatky pod jeho vedením postoupily do finále Stanely Cupu v roce 1994, v sedmi zápasech ale nakonec padly s New York Rangers.
Za jeho působení draftoval klub z Britské Kolumbie vynikající hráče, mezi jinými jmenujme dlouholetého kapitána Trevora Lindena, ruskou raketu Pavla Bureho a gólmana Kirka McLeana.
„Ztratili jsme skvělého muže. Tohle je smutný den pro hokej a pro každého, kdo náš sport miluje. V tento těžký den myslím na Pata, na jeho rodinu, přátele a na to, jak moc bude všem chybět,“ řekl Trevor Linden, prezident hokejových operací Vancouver Canucks. „Jménem své rodiny a všech fanoušků Canucks vyjadřuji jeho rodině upřímnou soustrast.“
„Nebýt Pata, nebyl bych tím člověkem, jakým dnes jsem. Byl to skvělý vůdce a učitel. Naučil mne, jak být profesionálem na ledě i mimo něj. Naučil mne, jak hrát hokej správně, jak vítězit, také o tom, jak důležitý je respekt a loajalita,“ vzpomíná Linden.
„Nikdo z nás nezapomene na tažení v play off 1994. Na naše město měl nesmírný vliv. Hokej ve Vancouveru dostal do popředí zájmu. Vrátil nám hrdost a jeho otisk je v této organizaci stále cítit,“ dodala ikona Kosatek. „Měl jsem to štěstí, že jsem Pata poznal, a bude mi chybět,“ uzavřel Linden.
Báječná léta v Torontu
Také v dalším působišti se Quinn pustil do rozsáhlé přestavby. V Torontu nastoupil nejprve jako hlavní kouč, později se ujal i role generálního manažera. S Leafs postoupil do finále konference a odnesl si podruhé Jack Adams Award. Během šesti sezón u Maple Leafs jeho tým třikrát pokořil stobodovou hranici a dvakrát si zahrál semifinále Stanley Cupu.
Prezident Maple Leafs Brendan Shanahan dnes prohlásil: „Pro hokejovou komunitu je to obrovská ztráta. Pata si budeme pamatovat nejen pro jeho sportovní úspěchy, ale také pro jeho odvahu a sílu čelit nemoci a pro jeho oddanost rodině.“
Toronto jej propustilo v roce 2006 poté, co poprvé od roku 1998 nepostoupilo do play off. Quinn poté zaměřil svou pozornost na juniorský hokej. V roce 2007 se jako spoluvlastník týmu Vancouver Giants mohl radovat ze zisku Memorial Cupu. Navázal na svůj titul z roku 1963, kdy stejnou trofej vybojoval jako hráč.
Ten, co vrátil do Kanady olympijské zlato
Kanadský hokejový svaz jej často povolával do svých služeb. Dobré výsledky vynesly Quinnovi post hlavního kouče kanadského týmu pro ZOH v Salt Lake City. Javorový list se na turnaji rozjížděl pomalu, nakonec se ale probojoval do finále, v němž domácí Američany porazil 5:2. Po dlouhých padesáti letech tak skončilo čekání kolébky hokeje na olympijské zlato.
V roce 2008 získal zlato s kanadskou osmnáctkou, v týmu měl tehdy třeba Taylora Halla, Jordana Eberleho nebo Matta Duchenea. Se stejným jádrem se radoval o rok později i na „dvacítkách“, na titulu se tehdy podílely dnešní hvězdy Jamie Benn, P.K. Subban nebo John Tavares. V roce 2009 se na jednu sezónu vrátil do NHL, tentokrát se postavil na střídačku Edmontonu.
Síň slávy na něj čeká
Pro své nesporné úspěchy byl jmenován do výběrové komise Hockey Hall of Fame, od roku 2013 byl jejím předsedou. Byl také držitelem státního vyznamenání Order of Canada. „Jsme hluboce zarmouceni zprávou o úmrtí Pata Quinna. Pat byl jednou z nejrespektovanějších osobností v hokejovém světě, ve kterém zanechal jako hráč, trenér a funkcionář nesmazatelnou stopu. Naše modlitby a myšlenky jsou v této těžké chvíli s Patovou rodinou,“ uvedl v prohlášení Jim Gregory, místopředseda Hockey Hall of Fame.
V Hokejové síni slávy vykonával Quinn funkci předsedy výběrové komise. V budoucnu by do ní měl být sám uveden. Je jen velká škoda, že jeho slavnostní projev při té příležitosti už neuslyšíme.
Jeho odchod zarmoutil NHL
Zpráva o Quinnově odchodu zarmoutila mnoho lidí. Jedním z nich byl Martin Brodeur, který na sociálních sítích napsal: „Je smutné slyšet o úmrtí Pata Quinna. Byl to skvělý kouč. Měl jsem to privilegium za něj hrát. Budete nám chybět.“
„Ať už hrál, koučoval nebo budoval tým, Pat Quinn byl vždy přemýšlivý, vášnivý a oddaný úspěchu. Jeho příspěvek hokejové komunitě na všech úrovních odráží jeho dovednosti a respekt, s jakým se choval. NHL jako jedna z mnoha organizací, které profitovaly z jeho oddaných služeb, vyjadřuje upřímnou soustrast jeho blízkým a přátelům v celém hokejovém světě,“ uvedl v prohlášení komisař NHL Gary Bettman.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -