- Reklama -

Snažili jsme se obejít platový strop, přiznává Henrik Zetterberg. V Detroitu zřejmě do dvou let skončí

- Reklama -

Henriku Zetterbergovi je 36 let a smlouva má s Detroitem ještě na čtyři roky. Jak ale sám říká, hokej na nejvyšší úrovni bude hrát asi už jen rok nebo dva. Pak pravděpodobně skončí. Rozhodně nepřipouští, že v Detroitu zůstal do konce sezóny 2020-21, jak mu velí kontrakt.
Ten je totiž hodně nevyrovnaný. V příští sezóně si ještě vydělá 7 miliónu dolarů, v další už jen 3,35 miliónu a v posledních dvou letech by měl brát jen po jednom miliónu. Průměrný příjem a částka odečítaná z platového stropu byla po celou jeho délku 6,083 miliónu. Zetterberg se o své smlouvě rozpovídal pro švédská média.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Jediný důvod, proč jsme tak dlouhý kontrakt v roce 2009 podepisovali, byl platový strop,“ přiznal švédský útočník. „Je to jasné, Snažíte se obalamutit systém. Reálně mám před sebou už jen dva roky. Nemyslím, že budu hrát až do konce sezóny 2020-21.“
Generální manažer Ken Holland odmítl Zetterbergova slova komentovat.
Podobně jako jeho krajané Nicklas Lidström nebo Tomas Holmström, kteří také hráli dlouhou dobu za Detroit, se míní po skončení kariéry vrátit domů.
„Kdybyste se mě zeptali před sedmi lety, asi bych odpověděl, že zůstanu v Detroitu, ale nyní jsem si docela jistý, že se vrátím domů,“ říká Zetterberg. „Patnáct let je Detroit můj domov, mám tady hodně přátel, ale Švédsko mi chybí víc a víc.“
Embed from Getty Images
National Hockey League podobné nevyvážené kontrakty v posledních letech nedovolovala. Klubům za ně hrozily pokuty. Nová kolektivní smlouva navíc omezila délku smluv na osm let. Pokud Zetterberg předčasně končí a odejde zpět do Evropy, hrozí Detroitu sankce. Klubu se bude část jeho smlouvy započítávat do platového stropu.
Pokud například skončí za dva roky, jak naznačuje, trest bude zhruba 5,1 miliónu po dva zbývající roky platnosti kontraktu. Red Wings si prošli nepříjemnou situací už v roce 2016, kdy odešel zpátky do Ruska Pavel Dacjuk, přestože měl ještě rok platnou smlouvu. Nešlo o dlouhodobý kontrakt, takže v tomto případě nebyla sankce proti klubu uplatněna.
Částka jeho výdělku se ale do platového stropu započítat musela. GM Rudých křídel Ken Holland vyřešil tuto situaci výměnou, Dacjukovu smlouvu poslal do Arizony, kde se naopak potřebovali dostat přes platovou podlahu, takže šlo pro ně o ideální řešení.
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -