- Reklama -

Solidní obránce na příštích deset let, těší se na Zadorova v Coloradu

- Reklama -

Patrick Roy věděl, že jeho tým potřebuje posílit. Ideální se mu zdálo udělat to na draftu. Tak se také stalo. Bývalý spoluhráč a současný generální manažer Colorada Joe Sakic vyslyšel jeho prosby a po společné dohodě uskutečnili během červnového draftu rozsáhlou výměnu s Buffalem. Za dva hokejisty dostali hned šestici nadějných mladých hráčů.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Do Buffala se stěhoval Ryan O’Reilly, se kterým se Avalanche nedařilo domluvit podmínky nové smlouvy, a Jamie McGinn. Opačným směrem šli čtyři hráči, včetně urostlého obránce Nikity Zadorova. Jak brzo se dvacetiletý, bez čtyř centimetrů dvoumetrový zadák zapracuje, v tuto chvíli nikdo neví. V klubu ale všichni věří, že statný Rus Lavině významným způsobem pomůže.
V Coloradu jej dokonce považují za klíčový prvek přebudování celé obrany. Avalanche skončili první rok (2013-14) pod Royovým vedením senzačně první v Centrální divizi, minulou sezónu však zhoršené výkony srazily stejné mužstvo na poslední příčku ve této divizi. Zpátky nahoru by jim měla pomoci právě lépe organizovaná obrana, vyztužená o moskevského rodáka.
„Opravdu se nám líbí potenciál Zadorova,“ komentoval trejd Joe Sakic. „Je schopný být naším solidním, ale opravdu solidním obráncem pro příštích deset let.“
Zadorov, jenž byl první volbou Buffala na draftu 2013 (16. celkem), šel do Colorada spolu s jednadvacetiletým centrem Michailem Grigorenkem (číslo 12 na draftu 2012), kapitánem Univezity v Michiganu J.T. Compherem (číslo 35 na draftu 2013) a 31. volbou na letošním draftu, kterou vyměnili Avalanche se San Jose za volbu číslo 39 (a další dvě budoucí volby) a z ní si vzali A.J. Greena.
Colorado tak získalo čtyři mladé hráče, další dva získá v budoucnu, a za to všechno obětovalo O’Reillyho a McGinna, kteří by se oba stali příští léto nechráněnými volnými hráči.

V Coloradu byli tak spokojení s angažováním Zadorova, že dokonce přehodnotili původní plán podepsat na trhu s volnými hráči po 1. červenci nějakého opravdu elitního obránce. Nakonec se spokojili s pětatřicetiletým Francoisem Beaucheminem, který podepsal s Avalanche na tři roky.
Právě Beauchemin a Zadorov by měli perspektivně odehrát v coloradské obraně největší porci minut. Spolu s nimi se hodně očekává také od dvojice talentů z draftu 2013 Chrise Brigrase a Masona Geertsena.
Zadorov byl draftován ve stejném roce, zatím se ale jako jediný prosadil v NHL. V Buffalu odehrál předloni sedm zápasů, loni už 60 (s bilancí 3+12). Bigras i Geertsen působili až do minulé sezóny v juniorkách, které si proložili několika zápasy ve farmářské American Hockey League.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -