- Reklama -

Souboj o Art Ross Trophy a pak hurá na mistrovství světa. Voráčkovi motivace nechybí

- Reklama -

Play off už je pasé, ale šance na zářné ukončení letošní sezóny secesivnhl-logo-150x150-3 Jakubu Voráčkovi stále nabízejí. Jednak stále bojuje o korunu pro nejproduktivnějšího hráče NHL, kterou kromě Jaromíra Jágra nikdy nezískal žádný jiný český hokejista, jednak by útočník Philadelphie rád zabodoval na domácím mistrovství světa v Praze a Ostravě, které proběhne ve dnech 1.-17. května.
„Věřte mi, raději bych si zahrál v play off a měl tu možnost zabojovat o Stanley Cup. Ale je tu příležitost reprezentovat svou vlast, navíc na turnaji konaném u nás doma. Tohle by mohl být jeden z vrcholů mé kariéry. Na domácí šampionát asi jen tak nezapomenu,“ řekl český útočník.


Vstupte do světa statistik NHL


Rodák z Kladna bude pro český národní výběr nesmírně cennou posilou, ale zřejmě jednou z mála, které se trenér Vladimír Růžička dočká. Rozvržení týmů v konferenčních tabulkách totiž uvrhne většinu český hokejistů působících v NHL do víru bojů o Stanley Cup. Radim Vrbata, Ondřej Palát, Tomáš Plekanec, Marek Židlický, Zbyněk Michálek a pravděpodobně i David Krejčí a Jiří Hudler – ti všichni mají namířeno minimálně do prvního kola vyřazovacích bojů.
Naopak Voráčkova Philadelphia bude mít na mistrovství světa bohatou účast. Francii by měl podpořit Pierre-Edouard Bellamere, Rakousko Michael Raffl, Švýcarsko Mark Streit a Dánsko Oliver Lauridsen. Kanadu by mohli reprezentovat útočníci Brayden Schenn a Matt Read, kteří se účastnili loňského šampionátu v Minsku. A kdo ví, Voráček možná přemluví k výletu do České republiky i svého parťáka Claudea Girouxe, potažmo brankáře Stevea Masona.
„Od listopadu jsme stíhali mužstva okupující postupové příčky do play off. Bohužel nám došla šťáva. Teď nás čeká posledních šest zápasů. Už jsem z bojů venku, nedá se nic dělat. Ale stále můžete ukončit sezónu se ctí, připravit se na MS, přes léto načerpat potřebné síly, a pak se to všechno rozběhne zase znova,“ řekl Voráček.

Český útočník má před posledními šesti zápasy základní části o motivaci postaráno. Stále je totiž ve hře o Art Ross Trophy věnované nejproduktivnějšímu hráči NHL. A konkurenci má skutečně hvězdnou. Ligová megastar Sidney Crosby, vůdce Ostrovanů John Tavares nebo lídr tabulky kanonýrů Alexander Ovečkin, ti všichni jsou ve hře o nablýskanou trofej.
„Člověka by to určitě potěšilo, ale je tady tolik dalších výborných hráčů, že to bude nesmírně složité. Musím se soustředit na svoji hru, a pokud mi bude přát štěstí, tak získám pár bodů navíc a zvítězím,“ řekl Voráček.
Lídrem kanadského bodování je momentálně Sidney Crosby, který posbíral 79 bodů. Souboj Crosby vs. Voráček může být o to pikantnější, že Philadelphie a Pittsburgh na sebe narazí ještě dvakrát před koncem základní části. „Je to nejlepší hráč světa. Musím se soustředit sám na sebe a uvidíme, jak to dopadne,“ řekl český forvard.
Od vstupu do NHL v sezóně 1967-68 Flyers stále čekají na prvního hráče, který v jejich barvách dosáhne právě na Art Ross Trophy. Nejblíže této individuální trofeji byl v roce 1995 Eric Lindros. Ve zkráceném ročníku nashromáždil celkem 70 bodů, stejně jako český útočník Jaromír Jágr. Ale ve prospěch kladenského rodáka nakonec rozhodl větší počet nastřílených branek. Jágr měl na svém kontě 32 zásahů, Lindros o tři méně.
Voráček zatím nasbíral 76 bodů. V kanadském bodování mu patří třetí místo, v tabulce nejlepších ligových nahrávačů se s 55 asistencemi dělí o první příčku s Nicklasem Bäckströmem z Washingtonu. Ať už pětadvacetiletý útočník uspěje či neuspěje v boji o Art Ross Trophy, svými letošními výkony se bezpochyby zařadil mezi nejlepší hokejisty planety.
Foto: Icon Sportswire
https://www.youtube.com/watch?v=MV1SwTeRb3k

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -