- Reklama -

Srdce by chtělo, ale tělo už nemůže. Martin Havlát oznámil konec kariéry

- Reklama -

Konec profesionální kariéry není nikdy příjemný. Pětatřicetiletý hokejista se dlouho nevzdával myšlenku návratu na led, trénoval s brněnskou Kometou, další zranění mu ale plány překazilo. V NHL odehrál čtrnáct sezón, loni ale jen dva zápasy, letos žádný. Žádný další comeback už nebude. Tohle hokejové sbohem je v případě Martina Havláta definitivní.
Rodák z Mladé Boleslavi byl draftovaný Ottawou jako 26. v pořadí v roce 1999. K týmu Senátorů se připojil v sezóně 2000-01, kdy nasbíral 42 bodů za 19 gólů a 23 asistencí. Rychlostně skvěle vybavený útočník odcházel z hlavního města Kanady po 290 odehraných zápasech, ve kterých nasbíral 235 bodů. Letos 3. února byl při 25. výročí jmenován mezi nejlepší hráče Ottawy.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V roce 2006 ho Senators vyměnili do Chicaga, kde zaznamenal svůj nejúspěšnější ročník. Často zraněný hráč vynechal v sezóně 2008-09 jediný zápas a nasbíral 77 bodů (29+48).
„Ottawu jsem opustil po pěti sezónách. Obě tahle místa, Ottawa i Chicago, zůstanou navždy v mém srdci,“ řekl Havlát v prohlášení, které vydala NHLPA. „Jsou to skvělá města a dobré organizace, poznal jsem to hodně dobrých lidí. Z Chicaga bylo těžké odcházet. Popravdě, těžké bylo odcházet i z Ottawy, ale takový je hokej.“
Český útočník později ještě hrál za San Jose, Minnesotu, New Jersey a loni dva zápasy za St. Louis, sezóny mu ale stále častěji krátila nejrůznější zranění.
„Hokej byl můj život, ale posledních několik let jsem už nemohl hrát tak, jak jsem byl zvyklý. Srdce by chtělo pokračovat, ale tělo to nedovolovalo. Cítil jsem, že přichází můj čas. Věděl jsem, že musím udělat to rozhodnutí. Už mám za sebou operaci ramena, závažnou operaci pánve, různá další zranění, ale celou kariéru jsem se musel vypořádávat s třísly.“
„Snažil jsem se s tím vždycky nějak srovnat, že si toho lidi kolem ani nevšimli, ale nakonec už je napáchaná škoda opravdu velká,“ vysvětluje Havlát. „Někteří hráči se nikdy nezraní, ale to není můj případ. Nestěžuji si. Cítím se šťastný, že jsem měl kariéru, jakou jsem měl.“
Moc rád bude vzpomínat na některé spoluhráče. „Měl jsem štěstí, že jsem měl několik českých a slovenských spoluhráčů v Ottawě, jako Radka Bonka, Mariána Hossu, Vinnyho Prospala. Čeští hráči mi pomohli s jazykem, naučili mě do jakých chodit restaurací, když jsme hráli doma nebo venku.“
„To nejlepší, co pro mě ale udělali, bylo, že mě po pár měsících vzali na večeři a vysvětlili mi, že se musím v angličtině víc snažit sám. Když kolem sebe máte hodně krajanů, jste někdy líný. Motivovali mě, abych pracoval. Nepomáhali mi ale jen oni. Daniel Alfredsson se o mě také hodně staral, hlavně doma mimo hřiště,“ dodal Havlát.
Český útočník má za sebou také několik startů na významných mezinárodních akcích. Českou republiku reprezentoval na olympiádě 2002 a 2010. V roce 2000 byl u titulu juniorských mistrů světa, ve stejný rok vyhrál také světový šampionát dospělých. V roce 2001 pomohl našemu národnímu týmu k bronzovým medailím.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -