- Reklama -

Stačí olíznout. Kanadská pošta zvěčnila na známkách slavné gólmany

- Reklama -

Bernie Parent, Johnny Bower, Gump Worsley, Tony Esposito, Ken Dryden a Martin Brodeur. Šestici maskovaných mužů, kteří během své hokejové kariéry posbírali četná ocenění, teď složí poklonu i kanadský poštovní úřad. Jejich tváře si vybral pro novou edici známek nazvanou výstižně Velcí kanadští brankáři.
„Měl jsem jedinou ambici a tou bylo vítězství ve Stanley Cupu. To byl můj splněný sen,“ říká Bower, který za měsíc oslaví 91. narozeniny. „Když mi řekli, že budu na poštovní známce, nemohl jsem tomu uvěřit. Je to pro mě velká pocta.“
„Není už nic, čeho bych chtěl v životě dosáhnout, ale moc bych si přál, aby tu se mnou byl můj drahý přítel Gump Worsley,“ dodal.
Chybějící Bowerův kamarád byl jedním ze dvou mužů, kteří se slavnostního představení nových známek v Hokejové síni slávy nezúčastnili. Worsley zemřel před osmi lety, takže ho na ceremoniálu zastoupila jeho manželka Doreen. Za Brodeura, kterého pracovní povinnosti vázaly v St. Louis, zaskočil v Torontu jeho synovec Philippe Gendron.


„Mnoho lidí sní o tom, že bude hrát v NHL, ale jen malá část hokejistů toho dosáhne. Ještě menší skupina zanechá dojem, který přetrvá věky. To, že někteří z nejlepších gólmanů NHL jsou nyní zvěčněni na známkách je důkazem, jaký vliv měli na hokejové fanoušky po celém světě,“ uvedl zástupce komisaře NHL Bill Daly, jenž byl rovněž přítomen. „Jsme hrdi na to, že můžeme tuto významnou událost sdílet s hráči, jejich nejbližšími a s fanoušky.“
Každá z brankářských legend zavzpomínala na časy strávené na ledě či na další okamžiky ze své hokejové kariéry. Bernie Parent prozradil, že když mu při hraní golfu sdělili, že ho draftovali Flyers, zeptal se, kde vlastně Philadelphia leží. Tony Esposito se už potisící omluvil manželce za svoji protivnou náladu, která z něho vyzařovala pokaždé v den zápasu. A Ken Dryden si několika větami udělal legraci z pověsti, kterou brankáři u svých spoluhráčů i lidí okolo mají.
„Ostatní o nás říkají, že to, co děláme, je bláznivé. Že my jsme blázni. Jenže ti ostatní jsou obránci a útočníci, a co ti o tom můžou vědět?“ rozesmál přítomné šestinásobný vítěz Stanleyova poháru.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -