- Reklama -

Stagnující platový strop může znamenat vážné problémy pro Chicago, Boston a další kluby

- Reklama -

Řada klubů NHL může v nadcházející sezóně řešit nečekanou obtíž. V době inflace a setrvale rostoucích příjmů ligy může přijít situace, se kterou málokdo počítal – platový strop NHL nemusí v příští sezóně vůbec narůst. Podle řady zpráv, které prošly zámořským tiskem, zůstane nejspíš platové omezení na klub někde kolem sumy 69 miliónů dolarů, tedy tam, kde bylo letos.
Vývoji nedělá dobře klesající kanadský dolar. Zatímco v lednu dávali ještě Američané za kanadský dolar 93 centů toho svého, teď už je to jen 87 centů. Pro kanadské organizace, které patří k nejziskovějším v NHL, je to velmi vážný problém. Do společných ligových tržeb, počítaných v amerických dolarech, najednou nepřispějí tak výrazným dílem. Následky jsou takové, že strop určitě nenaroste o předpokládaných pět miliónů dolarů.
Což o to, takovému Buffalu, Calgary nebo Arizoně to nemusí vůbec vadit. Rezervu mají už teď víc než 10 miliónů dolarů. Ale co jinde? Co v klubech, kde nastavili svůj rozpočet nadoraz a nemohli se dočkat, jak se jim příští rok s dalším nárůstem aspoň trochu uleví? Kde přímo podmínili podpis dalších hráčů nárůstem stropu, protože jinak se prostě nevejdou?
Chicago nedávno podepsalo obří kontrakty s Jonathanem Towesem a Patrickem Kanem, kteří přijdou klub každý ročně na 10,5 miliónu dolarů. V létě budou mít Blackhawks pod smlouvu 15 hráčů za 66 miliónu dolarů. Pořídit za tři milióny další pětku kvalitních hokejistů bude náročné. Je jasné, že na Johnnyho Oduyu, Michaela Rozsívala a další, kterým skončí smlouva, prostě nezbude. Bude se hledat levnější náhrada.
Boston bude mít volných zhruba 12 miliónů dolarů. Jenže pod smlouvou jen 14 hráčů. Bez kontraktu bude například Dougie Hamilton, jenž bude chtít určitě přidat. Letos bral jen 830 tisíc dolarů. Gregory Campbell, který hraje letos za 1,7 miliónu dolarů, bude také bez smlouvy. Nebo Reilly Smith, náhrada za Tylera Seguina.
Philadelphie bude s 66,3 milióny nejblíže platovému stropu, budou mít ale podepsaných 17 hráčů, takže tlak na doplnění mužstva nebude tak silný jako v Chicagu nebo Bostonu. I Flyers ale budou potřebovat nějakého útočníka, obránce a náhradu za záložního gólmana Raye Emeryho.
Přichází doba utahování opasků. Bylo snadné hospodařit, když příjmy rostly a kluby mohly každý rok rozhazovat víc a víc, pokud na to měly. Teď se ukáže, kdo byl a je jak schopný manažer a zvládne klub spravovat za nečekaných a méně přívětivých podmínek. Kdo se na podobnou situaci v rámci možností aspoň trochu připravil.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -